Frankrijk stuurt meer politie naar Guadeloupe na coronarellen

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse regering stuurt meer politie-eenheden, waaronder elitetroepen, naar het Caribische eiland Guadeloupe. Op het overzeese departement van Frankrijk zijn sinds twee weken onrusten na de aankondiging van een vaccinatieplicht voor zorgpersoneel.

Frankrijk stuurde ruim een week geleden al politieagenten naar het eiland om te helpen met het beëindigen van de dagenlange coronarellen. Ook geldt er al anderhalve week een avondklok van 18.00 tot 05.00 uur. De lokale autoriteiten hebben bekendgemaakt dat de avondklok wordt verlengd tot en met 2 december. De Franse minister voor overzeese gebieden, Sébastien Lecornu, kondigde aan dat er dinsdag zeventig agenten ter versterking worden gestuurd met tien leden van een SWAT-team dat moet helpen om de veiligheid te herstellen.

De onrust op Guadeloupe, dat ongeveer 400.000 inwoners telt, ontstond nadat zorgpersoneel te horen kreeg dat vaccinatie tegen het coronavirus verplicht werd. Deze maatregel geldt al op het Franse vasteland. De regering in Parijs liet afgelopen vrijdag weten dat de vaccinatieplicht voor zorgpersoneel tot het einde van het jaar is uitgesteld op de Caribische departementen.

Er vonden op Guadeloupe nachtenlang rellen plaats. Winkels werden geplunderd en er is geschoten op de politie en brandweerlieden. Ook op het eiland Martinique is het onrustig.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.