RTV Zaanstreek in verweer tegen zendmachtiging voor Orkaan

De brief van het commissariaat kwam net vrijdag binnen.

De brief van het commissariaat kwam net vrijdag binnen.

Frans van den Berg
Zaandam

RTV Zaanstreek gaat een zienswijze indienen bij het Commissariaat voor de Media. Het commissariaat is namelijk voornemens om de zendmachtiging voor Zaanstad en Wormerland aan De Orkaan toe te kennen.

Een echte verrassing was dat voornemen overigens niet. Immers de gemeenteraden van beide plaatsen hadden al voor De Orkaan gekozen. ,,Het commissariaat heeft alleen naar de procedures gekeken. Beide aanvragen waren immers correct en dan nemen ze blijkbaar zo de voordracht van de gemeenteraden over’’, denkt Jelle Linnekamp van RTV Zaanstreek.

Voor 10 december kunnen zij een zienswijze indienen en dat gaan ze ook doen. ,,De Mediawet uit 2018 geldt immers nog steeds en daarbij wordt gesproken van radio, televisie en internet. Dat bieden wij, terwijl De Orkaan alleen internet heeft. Daarmee wordt een deel van de Zaanse bevolking in de kou gezet. Dat is dan nog los van de kapitaalvernietiging van onze studio’s’’, benadrukt Linnekamp.

Mocht de omroep toch aan het kortste eind trekken, dan is nog onduidelijk wanneer de overgang ingaat. Maar dat zou zomaar eens 1 januari kunnen zijn. ,,Dan kunnen we de sleutel inleveren, moeten we de radio- en televisie-uitzendingen staken, moeten we drie mensen ontslaan en worden de tientallen vrijwilligers aan de kant gezet. Zonder licentie hebben we immers ook geen geld meer’’, legt hij uit.

De subsidie van Zaanstad voor de lokale omroep bedraagt 98.000 euro per jaar en Wormerland legt daar nog 10.000 euro bij. Met dat subsidiegeld wil De Orkaan meer nieuwsberichten via de website maken. Aan radio en televisie doen ze niet vanwege de hoge kosten.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen