Omar L. blijft ontkennen moordberichten te hebben verstuurd voor liquidaties in onder meer Krommenie

Rechtbanktekening van Omar L. in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw een levenslange celstraf geëist tegen Omar L.. Het OM ziet L. als opdrachtgever van de liquidaties in 2015 van de criminelen Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel.

Rechtbanktekening van Omar L. in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie heeft in hoger beroep opnieuw een levenslange celstraf geëist tegen Omar L.. Het OM ziet L. als opdrachtgever van de liquidaties in 2015 van de criminelen Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel.© ANP / ANP ALOYS OOSTERWIJK

ANP
SCHIPHOL

De 31-jarige Amsterdammer Omar L., die in hoger beroep vecht tegen een levenslange gevangenisstraf, heeft in het laatste woord van zijn proces nogmaals ontkend moordberichten via pgp-telefoons te hebben verstuurd. „Ik vind het echt zorgelijk hoe het Openbaar Ministerie zo gemakkelijk berichten inbrengt en interpreteert. Het is gevaarlijk wat het Openbaar Ministerie doet”, zei L. aan het einde van de zitting. Zijn advocaat Sander Janssen pleitte voor vrijspraak.

Janssen zette in zijn pleidooi vraagtekens bij de controleerbaarheid van de ontsleutelde berichten die dienen als bewijsmateriaal voor de liquidaties waar L. van wordt verdacht. Het OM baseert zich op tienduizenden ontsleutelde Ennetcom-berichten die zijn verstuurd tijdens het beramen en uitvoeren van liquidaties van Eaneas Lomp in Krommenie en Chahid Yakhlaf in Kerkdriel in 2015 en een mislukte aanslag op een man in Amsterdam in 2016. L. beweert dat hij onschuldig is en zegt dat het OM ten onrechte vier accounts aan hem toeschrijft. „Telefoons kunnen door meerdere mensen worden gebruikt en rondgaan”, aldus Janssen. „Het kan L. niet zijn”, aldus de advocaat.

Lees ook: Opdrachtgever Omar L. hoort opnieuw levenslang tegen zich eisen voor liquidaties in onder meer Krommenie

Lomp (27) werd in november 2015 doodgeschoten op weg van het station naar huis in Krommenie. Volgens Janssen heeft de aanloop naar de moord op Lomp dagenlang geduurd en zijn er meerdere pogingen geweest hem eerder om het leven te brengen. In deze aanloop zou Suarez, de vermeende alias van zijn cliënt, echter geen berichten hebben verstuurd.

L. weigert vragen van het hof te beantwoorden over de aan hem toegeschreven accounts, om niet anderen aan te wijzen die hij verdenkt van manipulatie. Als een tegenpartij toegang heeft tot de sleutels van de data, dient het hof extra voorzichtig te zijn met de interpretatie van belastende berichten, waarschuwt Janssen. Het OM dient dan met meer ondersteunend bewijs te komen, aldus de raadsman. Janssen erkende wel dat hij niet specifiek kan zeggen wáár dan sprake is van manipulatie.

De aanklagers in hoger beroep zeggen dat er geen aanleiding is te twijfelen aan de juistheid van de berichten en de afzender. De verdachte kan in hun ogen worden gekoppeld aan de accounts en belastende berichten.

Lees ook: ’Hij heeft zijn vriend verraden.’ Weer eis 22 jaar cel voor rol bij liquidatie Krommenie

Lees ook: Twee jaar cel voor mislukte bevrijdingspoging Omar L.

Lees ook: Liquidatie in Krommenie van stap voor stap te volgen in berichten

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen