Lezersdilemma: Ben ik verplicht om tante te vragen met kerst?

© Foto Pixabay

Jan Vriend

Op deze plek leggen lezers een dilemma voor. Anderen reageren hierop. Vandaag: Ben ik verplicht om tante te vragen met kerst? Reageren kan via dtv@mediahuis.nl

Het is traditie dat haar oude, ongetrouwde tante de feestdagen mee viert met het gezin van Diana. Maar omdat tante steeds nadrukkelijker de regels van die avondjes wil bepalen, krijgen haar man en kinderen daar genoeg van. Toch wil ze geen einde maken aan de traditie, om tante niet teleur te stellen.

Diana (53): „Vroeger vierde mijn tante de feestdagen altijd samen met mijn ouders. Op pakjesavond kwam ze langs voor een boterletter en met de kerst schoof ze aan voor een maaltijd met alles erop en eraan. Omdat mijn tante geen gezin heeft en sterk gehecht is aan de familie, betekenen die avonden veel voor haar.

Dat noemde ze nog op in de toespraak die ze vier jaar geleden hield bij de uitvaart van mijn moeder. Kort daarna overleed ook mijn vader. Bij de rouwdienst begon ze meteen over de feestdagen, waarbij ze zichzelf ongeveer uitnodigde om voortaan de pakjesavond en de kerstavond bij mijn gezin door te brengen. Natuurlijk was ze welkom, want ook mijn man en kinderen vonden dat ze een beetje gezelligheid verdient met de feestdagen.

Maar nu we haar een paar jaar te gast hebben gehad in december blijkt ze geen makkelijke gast. Zo heeft ze uitdrukkelijke verzoeken als het gaat om eten en drinken. Alleen rundvlees graag, en dat zeker niet te gaar. En alleen Franse wijn, graag. Maar het ergste is wel dat ze zich opdringt met haar cadeaus. Twee jaar geleden had ze voor onze dochters stemmige zwarte jurken gekocht, die ze op 5 december mochten uitpakken. Ze had er kleine gedichtjes bij gemaakt, waarin stond dat ’sint’ het leuk zou vinden als ze die jurken met kerstmis zouden dragen. Voor hun fatsoen trokken ze die jurken aan bij het kerstdiner, maar de enige die er blij mee was, was tante zelf. Ze keek trots, maar wie onze dochters kent, weet dat ze liever iets sportiefs dragen. Vorig jaar kwam tante met sinterklaas aan met grote pakketten: het bleken uitvergrote foto’s te zijn van haar ouderlijk huis. Het huis dus, waar mijn moeder en zij waren opgegroeid. Mijn dochters en ik kregen alle drie een ingelijste afbeelding. Zichtbaar prijzig. Tante zei er meteen bij hoe leuk het haar leek als we onze cadeaus een prominente plaats bij ons thuis zouden geven, ’om de huizen van drie generaties te verbinden’. Ik kreeg zelfs de instructie om de foto naast de kapstok in de hal op te hangen. ’Want dat is er zo’n geschikte plek voor’, zei ze erbij. Ze had het helemaal in haar hoofd. En of wij maar even naar haar pijpen wilden dansen. Mijn man en kinderen hebben schoon genoeg van haar dwingelandij en vertikten het om haar cadeau op te hangen. Als stil protest staan de drie foto’s met lijst en al onder het stof in de schuur. Uit goed fatsoen wil ik de foto voor de decembermaand ophangen om tante een plezier te doen, met sinterklaas en kerst. Toch vindt de rest van mijn gezin het beter als ik haar dit weekend thuis een pakje breng en dat ze met de kerst thuisblijft. Maar dat kan ik toch niet maken?”

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.