Actieve stedelingen genomineerd voor Vrijwilligersprijs Hoorn

De genomineerden: links (van boven naar beneden) Mariska Verhaar, Henk Koorn en Rita Lodde, en rechts: Join The Project, Waal Handjes en Stand-By.

De genomineerden: links (van boven naar beneden) Mariska Verhaar, Henk Koorn en Rita Lodde, en rechts: Join The Project, Waal Handjes en Stand-By.© Foto’s Guillaume Groen.

Eric Molenaar
Hoorn

Rita Lodde, Mariska Verhaar en Henk Koorn zijn in de gemeente Hoorn genomineerd voor de titel Vrijwilliger van het Jaar 2021. In de categorie vrijwilligersorganisaties gaat de strijd tussen Waal Handjes, Join the Project en Stand-By.

Stemmen kan tot en met 9 december via www.vrijwilligersprijshoorn.nl. De publieke stemming telt voor de helft mee voor de uitslag, de andere helft wordt bepaald door de jury. Op 10 december wordt de uitslag bekendgemaakt.

De Vrijwilligersprijs is een initiatief van Vrijwilligerspunt Westfriesland, in samenwerking met de gemeente Hoorn, en wordt elk jaar uitgereikt om vrijwilligers extra in het zonnetje te zetten.

Rita Lodde is onder meer actief bij de stichting Vrienden van de begraafplaats Keern, die deze ’vergeten’ plek in ere heeft hersteld, en bij de Vereniging Oud Hoorn.

Mariska Verhaar doet inmiddels vijf jaar vrijwilligerswerk in en voor Inloophuis Pisa. Ze is nu assistent-coördinator en begeleidt drie lotgenotengroepen.

Henk Koorn is tien jaar de coördinator van Stichting Leergeld West-Friesland, die jaarlijks zorgt dat ongeveer 800 kinderen uit gezinnen in de regio met een krap budget toch mee kunnen doen aan sport, cultuur, welzijn of onderwijs.

In de categorie Vrijwilligersorganisatie van het Jaar 2021 zijn er ook drie genomineerd.

Waal Handjes is een initiatief van Appie Azzouzi, ontstaan in coronatijd. Met een groep jongeren biedt hij hulp aan bewoners van de Grote Waal. Inmiddels hebben ze al bijna honderd klussen in de wijk opgepakt, van boodschappen doen en een lampje monteren tot het leegruimen van een huis en het overschilderen van graffiti.

Join The Project wordt omschreven als ’een vriendengroep waar iedereen welkom is’. Anna Blankenzee begon ermee omdat ze zich als gevolg van de corona-lockdown eenzaam en somber voelde. Nu zijn er dertig jonge vrijwilligers die in verschillende teams werken. Een verzorgt gastlessen over onder meer respect op middelbare scholen, een multimediateam werkt aan een eerste film en een derde team organiseert evenementen.

Stand-By helpt met vrijwillige ’Planmaatjes’ mensen die in financiële problemen zijn geraakt met hun administratie.

Op www.vrijwilligersprijshoorn.nl staan alle genomineerden met hun verhaal.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen