Testen voor Toegang komt terug op Texel. Maar voorlopig moeten ongevaccineerde inwoners en toeristen nog voor een testbewijs naar Den Helder

© Foto ANP

Anja Roubos
De Koog

De testlocatie van Testen voor Toegang op Texel moet over twee weken weer operationeel zijn. Dat is het resultaat van overleg tussen het samenwerkingsverband De Waddeneilanden, stichting Open Nederland en het ministerie van Volksgezondheid.

Het is volgens een woordvoerster van de gemeente Texel nog niet bekend of dit betekent dat er weer elke dag getest wordt of dat het bij een paar dagen per week blijft. Momenteel wordt gekeken hoe het testen voor toegang de komende twee weken kan worden opgelost.

De Koog wordt door Open Nederland niet meer vermeld als testlocatie, waardoor ongevaccineerde inwoners en toeristen die een testbewijs nodig hebben voor een activiteit daarvoor naar Den Helder moeten reizen. Testaanbieder Covidia had haar activiteiten eerder al teruggebracht tot het weekend, omdat die niet rendabel meer waren sinds het vergoedingensysteem per 11 november was aangepast.

Afgelopen week bleef de gemeente Texel nog bij het standpunt dat de testlocatie in De Koog dagelijks geopend moet zijn, omdat ongevaccineerden anders niet meer kunnen deelnemen aan bepaalde activiteiten op het eiland.

De resultaten van het overleg gelden ook voor de Friese Waddeneilanden, hoewel daar al enkele weken geleden een oplossing werd gevonden doordat deze gemeenten een financiële bijdrage leverden. Op de Friese eilanden is Alegria Health de testaanbieder.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.