Simon Kistemaker keurde het verhaal af: ’Staat vol fouten’. Vooral de term ’dikke bril’ zat hem dwars: ’Ik heb een pilotenbril’ | column

Simon Kistemaker tijdens de presentatie van de biografie De Kist ruim vijf jaar geleden.

Simon Kistemaker tijdens de presentatie van de biografie De Kist ruim vijf jaar geleden.© foto ANP

Koen van Eijk

Een beetje nerveus was ik wel, zo’n vijf jaar geleden, toen ik aanbelde bij Simon Kistemaker. Op de stoep voor zijn huis in Heemskerk ademde ik een keer diep in en drukte op de bel.

De afspraak maken was een vreemde gewaarwording geweest. ,,Met Simon’’, klonk het afgemeten aan de andere kant van de lijn. Ja, een interview was goed. ,,Morgen tien uur.’’ Verbinding verbroken.

De oud-voetbaltrainer keek tijdens het gesprek even de kat uit de boom. Je zag ’m denken: ’Wie is die snuiter’. Maar gaandeweg belandde hij op zijn praatstoel. Simon Kistemaker bleek precies overeen te komen met zijn reputatie: onbehouwen, goudeerlijk.

Plakboeken werden erbij gehaald. Op het laatst zaten we naast elkaar op de bank. Simon genoot van de herinneringen uit de tijd dat de stadions nog van hout waren en de voetballers van staal. Ik genoot met hem mee.

Geïnspireerd tikte ik een verhaal, dat ik ’s avonds bij hem door de bus stopte. Ik had beloofd het vooraf te laten lezen. Simon had geen mail en geen mobiele telefoon.

De volgende dag belde hij: ,,Met Simon.’’

Hij was niet blij: ,,Dit kan niet, slecht verhaal. Staat vol fouten.’’

Ik moest langskomen. Tegensputteren had geen zin. Met lood in de schoenen belde ik aan. Hij waardeerde mijn komst. We zaten weer naast elkaar op de bank. Ik schrapte een paar woorden en voegde hier en daar wat toe.

Vooral de term ’dikke bril’ zat hem dwars: ,,Ik heb een pilotenbril.’’ Ik maakte er pilotenbril van.

Het eindresultaat hoefde hij niet te lezen. Ik had het vertrouwen van De Kist gewonnen. Op de dag dat het verhaal in de krant stond ging de telefoon: ,,Goed verhaal, geweldig. Jij hebt er kijk op jongen.’’

De onbehouwen voetbaltrainer met de pilotenbril is niet meer. Ik hoop vurig voor hem dat er voetbal in de hemel is.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen