AZ en Vitesse zijn allebei net zo pover en houden elkaar met 0-0 in evenwicht [video]

Vangelis Pavlidis, die hier uithaalt, leed in de eerste helft voortdurend balverlies of liep buitenspel.© ANP

Theo Brinkman
Arnhem

In een draak van een wedstrijd is AZ zondagavond niets opgeschoten in de eredivisie. Het kwam niet in de problemen in de uitwedstrijd tegen Vitesse, maar kon zelf ook weinig gevaarlijk worden. Het duel tussen de twee clubs die dit seizoen achterblijven bij de verwachtingen, eindigde dan ook in 0-0.

Daar was ie dan, de aankoop van AZ waar de supporters vooral in september zo vaak om riepen. Sam Beukema, gekomen van Go Ahead Eagles, viel wel af en toe in, maar moest vier maanden op wachten op zijn eerste basisplaats. In Arnhem was het zondagavond zover.

Beukema dankte dat aan de veranderde speelwijze van AZ. In plaats van de gebruikelijke 4-3-3 koos trainer Pascal Jansen voor 5-2-3, met drie centrale verdedigers dus. Beukema was daarin tussen Bruno Martins Indi en Pantelis Hatzidiakos de derde en meest centrale man.

Lees ook: Sam Beukema blij na debuut in de basis bij AZ: ’Ik heb laten zien dat ik het niveau aankan’

Zo greep Jansen terug naar de speelwijze die hij vorig seizoen ook gebruikte in de uitwedstrijd tegen Vitesse. Destijds, in maart van dit jaar, liep het bij AZ van geen kant en werd er met 2-1 verloren. Het leverde Jansen veel kritiek op omdat hij AZ zomaar opeens met drie centrale verdedigers liet spelen zonder er veel op te hebben getraind.

(Tekst gaat door onder de foto)

Owen Wijndal, die als linker ’wingback’ voor dreiging moest zorgen, speelde in balbezit onder de maat.© ANP

Die kritiek kon er nu niet zijn, want zowel in de zomerse voorbereiding als in latere oefenwedstrijden stuurde Jansen AZ regelmatig met 5-2-3 het veld in. „Voor zondag is het zeker een optie om zo te gaan spelen”, zei Jansen daarom afgelopen vrijdag al. „Vorig seizoen ging het niet goed, nee, maar het voordeel is dat we inmiddels meer ervaring hebben met die speelwijze.”

Thomas Letsch, trainer van Vitesse, was verrast door de opstelling van AZ, gaf hij toe. En uit zijn woorden viel op te maken dat hij best blij was met die keuze. „Elke keer als tegenstanders dit tegen ons proberen te doen, werkt het niet voor ze”, zei Letsch voor de wedstrijd.

Weinig dreiging

Toch werkte het dit keer voor AZ wel heel behoorlijk. Verdedigend had AZ de zaken goed op orde en het kwam dan ook nauwelijks in de problemen. Maar ja, verdedigend overeind blijven is één ding, zelf kansen creëren is nog iets anders.

De drie die voor aanvallend gevaar moesten zorgen, Jesper Karlsson, Dani de Wit en Vangelis Pavlidis, slaagden daar te weinig in. Wat daarbij bepaald niet hielp was dat Pavlidis in de eerste helft voortdurend balverlies leed of buitenspel liep. Maar ook aanvoerder Owen Wijndal, die als linker ’wingback’ voor dreiging moest zorgen, speelde in balbezit onder de maat.

De enige keer dat Pavlidis wél succes had, had hij ook meteen dikke pech. In de blessuretijd van de eerste helft dacht hij te scoren, maar toen AZ uitgejuicht was keurde scheidsrechter Danny Makkelie het doelpunt vanwege hands af, op aanraden van de VAR. Een hoogst ongelukkige beslissing voor AZ, want Pavlidis had zijn arm langs zijn lichaam toen keeper Markus Schubert de bal ertegenaan schoot.

(Tekst gaat door onder de foto)

Toen AZ uitgejuicht was keurde scheidsrechter Danny Makkelie het doelpunt van Vangelis Pavlidis vanwege hands af.© ANP /Ed van de Pol

Onmachtig

Geen voorsprong bij de rust derhalve voor AZ, dat verder net zo onmachtig was als Vitesse. Het was van beide kanten erg armoedig. Met vier wissels in één keer probeerde Vitessetrainer Letsch de impasse na een uur te doorbreken. Dat lukte niet. Vitesse kreeg door de viervoudige wissel wel wat meer overwicht, maar onmacht bleef aan beide kanten de boventoon voeren.

Vitesse-AZ 0-0

Vitesse: Schubert; Dasa, Doekhi, Bazoer (58. Oroz), Rasmussen, Wittek; Bero (46. Domgjoni), Tronstad (58. Vroegh); Huisman (58. Gboho), Buitink (58. Frederiksen), Openda (84. Manhoef).

AZ: Vindahl; Witry (81. Sugawara), Hatzidiakos, Beukema, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø, De Wit (68. Gudmundsson), Clasie (76. Reijnders); Pavlidis (68. Aboukhlal), Karlsson.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen