Op het veld elkaar bestrijden als krijgers, na afloop gebroederlijk samen bidden

Twee Bosschenaren hebben het gemunt op Hilversummer Krijn Twigt, én de bal.© Foto Orange Pictures/Hans van der Valk

Piet van den Deijssel
Den Bosch

Ondanks de 34-27 nederlaag had Mau Simeona genoten van het duel met The Dukes. ,,Het was een goede wedstrijd waarin beide teams zich volledig inzette’’, aldus de bijna 40-jarige oud-international van Samoa. Vooral de ’eilanders’ lieten in Den Bosch zien waar de rugbysport voor staat: op het veld als krijgers de strijd aangaan en na afloop de gedeelde passie vieren als broeders.

Hilversum moest het doen zonder dragende spelers als Dirk Danen, Sep Visser, Thom Isaak en William Edwards. Ook kwam het tegenover een heel ander The Dukes te staan als waar ’t Gooi eerder bijvoorbeeld nog van had gewonnen. De Brabanders hebben zich ondertussen flink versterkt met vooral buitenlanders.

De thuisploeg wist al vlot te scoren, na zwak Hilversums verdedigen. De try met conversie betekende 7-0. Hierna namen de bezoekers over en wist Luke Collins door te breken en de bal te drukken. Hunter Cowan deed de rest: 7-7.

Ondanks een iets beter Hilversum kwam de thuisploeg weer voor, dankzij de van DIOK overgekomen Olivia Sialu. Middels een benutte strafschop bracht Cowan Hilversum echter weer iets dichterbij: 14-10.

Turbo-tiener

Na een half uur zette jeugdspeler Jackson Hay zijn turbo aan en liet de verdediging van de Bosschenaren de hielen zien, hetgeen de in het zwart gestoken ploeg van Marshall Milroy - opgeteld bij de rake conversie van Cowan - zelfs een 14-17 voorsprong opleverde. Die was halverwege echter alweer verspeeld: beide teams verzilverden nog een strafschop, waarna The Dukes in blessuretijd weer profiteerde van defensief geklungel: 24-20.

Ook na rust maakte Hilversum foutjes en bleven de line-outs een drama. Een onnodig weggegeven strafschop betekende 27-20 en na een uur liep de thuisploeg, ondanks dat het initiatief doorgaans bij de gasten lag, zelfs uit naar 34-20. Het leek de doodsteek voor Milroy en consorten, maar nadat Johannes Joost de Koster alsnog de trylijn van The Dukes wist te vinden en Cowan de bal opnieuw tussen de staanders schoot, lonkte toch weer een resultaat. Middels onverzettelijk verdedigen wisten de Bosschenaren hun ’dead ball’-gebied echter gesloten te houden en de 34-27 voorsprong over de streep te trekken. ,,Een slechte wedstrijd, maar wij waren wél de betere’’, vond Dee Beukers, technisch directeur van de ’Bosbokken’. ,,Alleen waren onze voorwaartsen in mindere doen en nekten twee cadeautjes ons.’’

Gebed

Na afloop was er overigens nog een mooi momentje: de ’eilanders’ van beide teams vormden gebroederlijk een kring, door op de knieën te gaan en gezamenlijk te bidden.

In Oisterwijk wist ook ’t Gooi niet echt te overtuigen. Winnen deden de Naarders weliswaar wel van de Oysters, maar slechts met 7-19. Mager, aangezien ’t Gooi tweede staat in de ereklasse met een positief saldo van 211, tegenover de elfde plek van de Oysters, met min 134.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen