Verenigd Koninkrijk scherpt inreisregels aan

ANP Producties | Bron: ANP
Londen

Het Verenigd Koninkrijk neemt extra coronamaatregelen om onder meer verspreiding van de nieuwe Omicron-variant tegen te gaan. Zo moeten alle reizigers op de tweede dag na aankomst in Groot-Brittannië een PCR-test doen en in isolatie tot ze een negatief resultaat hebben.

Ook moeten mensen voortaan weer mondkapjes dragen in winkels en het openbaar vervoer. Over drie weken wordt opnieuw naar de maatregelen gekeken, meldt premier Boris Johnson tijdens een ingelaste coronapersconferentie.

Mensen die in contact zijn geweest met iemand die besmet is met de Omicron-variant moeten tien dagen in zelfisolatie, ongeacht of ze gevaccineerd zijn. "We moeten de verspreiding van deze variant in het VK vertragen, omdat maatregelen aan de grens de komst van een nieuwe variant alleen maar kunnen minimaliseren en uitstellen in plaats van helemaal tegen te houden", aldus Johnson.

Boostercampagne

Ook de boostercampagne wordt uitgebreid. De premier hoopt de huidige periode van zes maanden tussen de tweede en derde prik te kunnen verkorten. Volgens Johnson is het nu meer dan ooit van belang dat "mensen hun prik krijgen en dat we die boosters zo snel mogelijk in armen krijgen".

In het Verenigd Koninkrijk zijn tot nu toe twee gevallen van de Omicron-variant bekend. Johnson liet weten dat nog veel onduidelijk is over deze nieuwe variant uit zuidelijk Afrika. "Maar wetenschappers weten steeds meer en meer."

Volgens de premier is in ieder geval duidelijk dat de variant verspreid kan worden door mensen die volledig zijn gevaccineerd. "We weten niet hoe effectief onze vaccins zullen zijn" tegen de nieuwe variant, aldus Johnson. "Maar we hebben goede redenen om aan te nemen dat ze ten minste enige mate van bescherming zullen bieden."

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.