’Liever niet te herkenbaar’. Een mix van Zwarte Pieten begeleidt Sinterklaas in Lutjebroek [video]

Feest in Lutjebroek, Sint en zijn pieten komen langs.

Feest in Lutjebroek, Sint en zijn pieten komen langs.© foto marcel rob

Tanja Koopen
Lutjebroek

Het was wel afzien voor de sint, zaterdagmiddag in Lutjebroek. Koud en nat, maar een warm welkom wachtte de goedheiligman.

Veel verkleumde ouders, de paraplu’s op, verzamelden zich al vroeg in de P.J. Jongstraat. Waren de meeste intochten vorig weekeinde al, deze zaterdag vond Sinterklaas tijd om met zijn pieten Lutjebroek te bezoeken.

Hij trok het hele dorp door, om te eindigen bij café De Paus, waar helaas vanwege corona geen musical wachtte.

(Tekst gaat door onder de foto)

Sinterklaas rijdt, begeleid door zijn roetveegpiet, door het dorp.

Sinterklaas rijdt, begeleid door zijn roetveegpiet, door het dorp.© foto marcel rob

Zo’n twintig pieten begeleidden de sint op zijn schimmel. Vooraf wilde de organisatie geen uitsluitsel geven over de kleur van de pieten. Bij de intocht in Bovenkarspel, vorig weekeinde, stoorden mensen zich nog aan het uiterlijk van de zwart geschminkte begeleiders van Sinterklaas.

In Lutjebroek leek daar geen sprake van. Oudere inwoners verwachtten niet anders dan dat Zwarte Piet zou komen. „Anders komt hij hier niet, hoor”, aldus een reactie vanaf de kant.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het is even wennen, die knuffel met piet.

Het is even wennen, die knuffel met piet.

Toen de goedheiligman dan, de regen trotserend, na lang wachten verscheen werd hij niet alleen door volledig zwarte pieten omringd. Een duidelijke roetveegpiet begeleidde de schimmel, enkele andere pieten waren weliswaar donker, maar niet helemaal. Logisch, stellen ouders die langs de kant met hun kroost wachtten. „In dorpen zie je dat veel meer, dat heeft met de herkenning te maken. Iedereen kent elkaar in het dorp.”

(Tekst gaat door onder de foto)

Zwarte Pieten bij de intocht in Lutjebroek.

Zwarte Pieten bij de intocht in Lutjebroek.© foto mediahuis

Een vader sprak van een langzame overgang richting roetveegpieten, zoals je die in steden als Hoorn, Enkhuizen en Medemblik al volop ziet. De meeste ouders hebben ook niet het idee dat hun kinderen zich erg druk maken om het uiterlijk van de begeleiders van de sint. Opvallend detail: de kleine pietjes langs de weg, die Sinterklaas en zijn maten opwachtten waren zonder uitzondering wit.

De kindervriend zelf trok ondertussen al wuivend dwars door de regen richting café De Paus in het hart van het dorp, geen kind overslaand. De jeugd genoot van het bezoek.

,,En vanavond allemaal je schoentje zetten’’, adviseerde Sinterklaas.

Lees ook: Wie bepaalt de kleur van piet? De gemeente niet. ’Sinterklaascomités kiezen zelf de kleding en de schmink’

Lees ook: ’Tintje lichter of moeten zoeken naar een paar lichtere vlekken in het gezicht maakt het nog geen roetveegpiet’. Bovenkarspelse beklaagt zich bij burgemeester over ’racistische uitingen’ bij sinterklaasintocht

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen