Griekenland opent weer 'afgesloten' migrantenkampen op eilanden

ANP Producties | Bron: ANP
Athene

Griekenland heeft twee goeddeels van de buitenwereld afgesloten kampen geopend voor de opvang van migranten. Dergelijke centra zijn omstreden vanwege de strenge veiligheidsmaatregelen, maar volgens de Griekse autoriteiten gaat het juist om een stap vooruit. Minister van Migratie Notis Mitarachi zei dat "de beelden die we ons allemaal herinneren uit de periode 2015-2019 nu tot het verleden behoren".

De nieuwe centra bevinden zich op de eilanden Leros en Kos en zijn voorzien van hekken met prikkeldraad, bewakingscamera's en poorten die de hele nacht gesloten blijven. Daarnaast zouden voorzieningen zoals toiletten en stromend water er beter moeten zijn dan in eerdere vluchtelingenkampen, die internationaal veel kritiek kregen vanwege de slechte leefomstandigheden voor asielzoekers.

Griekenland gold jarenlang als een van de belangrijkste toegangspoorten tot Europa voor migranten. Die arriveerden in bootjes op de Griekse eilanden, waar de autoriteiten worstelden met de opvang van grote groepen mensen. De Verenigde Naties schatten dat tegenwoordig zo'n 96.000 asielzoekers worden opgevangen in Griekenland, dat steun van de EU krijgt om opvangcentra te moderniseren.

Nieuwe stijl

Er ging in september voor het eerst een vluchtelingenkamp in de nieuwe stijl open op het eiland Samos. Er moeten ook nog afgesloten kampen komen op Chios en Lesbos, maar daar loopt de bouw vertraging op door rechtszaken die lokale overheden hebben aangespannen.

Op Lesbos ging een jaar geleden het overbevolkte kamp Moria grotendeels in vlammen op. Inmiddels wonen ongeveer 2200 migranten in het tijdelijke kamp Kara Tepe. Door de rechtszaken ligt de bouw van nieuwe kampen stil en dat betekent dat ze niet voor de winter klaar zijn.

Andere vormen van huisvesting

Toch hoeft volgens minister Mitarachi tijdens de wintermaanden niemand meer in tenten te slapen. Die worden volgens hem vervangen door containers en andere vormen van huisvesting. Dat moet "op korte termijn" al zijn geregeld. Hij zei ook dat de eilanden door de nieuwe aanpak worden ontlast en sprak over het begin van een "nieuw tijdperk".

De autoriteiten zien de kampen als modern en veilig, maar niet iedereen deelt dat enthousiasme. Hulporganisaties hebben de centra vanwege de strenge regimes die er gelden vergeleken met gevangenissen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.