Maarten: ’Hier woont een rijk man die veel geven kan ...’ [column]

Stralen!© Foto ANP

Ron Rote

Hier woont een rijk man die veel geven kan … dat zongen we op 11 november in het luisterrijke Bloemendaal. 75 jaar later zingt kleine Simcha: ’daarboven stralen de sterren, hieronder stralen wij …’

Daar is veel veranderd in die 3 generaties. Een rijke kan veel geven, dat wist ik al vroeg. Maar dat wij hier beneden ook kunnen stralen? Dat inzicht kwam pas na een paar decennia.

In de Bijbel zoekt een rijke jongeman het Koninkrijk van God. Getrouw volgt hij de Tien Geboden.

Prima kerel, zou je zeggen.

Dan zegt Jezus: verkoop al wat je bezit en volg mij. De man keert bedroefd naar huis, want hij was zeer rijk. Ik herkende hem. In mijn eigen leven was ook ik een rijke jongeling. Ik gaf bijna alles weg wat ik had, erfenissen weigerde ik. Want Sint Maarten beloofde mij een ’lang zal die leven’ als je veel weggeeft. Toch? Dus aan de slag: ontwikkelingswerk, milieu en vredesacties. Dan geef je iets weg van jezelf. Dan volg je Jezus, daar was ik van overtuigd.

Pas later leerde ik ook te stralen. Zomaar, omdat de zon opgaat en de vogels zingen. Omdat kinderen mij leerden te dansen. Omdat overal liefde te vinden is. Gratis en voor niets. Omdat Simcha mij laat stralen. Ja, geven is goed. Maar stralen? Probeer het maar. Mooi hè?

gelovig

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen