GGD verwacht dat 85 van circa 600 passagiers Z-Afrika besmet zijn

ANP Producties | Bron: ANP
Schiphol

De GGD gaat ervan uit dat 85 passagiers uit de twee vliegtuigen die vrijdag terugkeerden uit Zuid-Afrika besmet zijn met het coronavirus. Of dat ook de nieuwe besmettelijke Zuid-Afrikaanse variant is, moet later blijken uit vervolgonderzoek door het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. In de twee KLM-toestellen zaten circa 600 mensen.

De besmette personen worden ondergebracht in een bewaakt isolatiehotel, wie een negatieve testuitslag krijgt, moet vijf dagen in thuisquarantaine om zich na vijf dagen opnieuw te laten testen.

"Inmiddels zijn voldoende resultaten binnen om een prognose te doen en informatie te delen over de uitslagen", aldus een woordvoerder vrijdagavond laat. "Op dit moment zijn 110 uitslagen bekend. Hiervan zijn 15 uitslagen positief en 95 uitslagen negatief. Op basis van deze resultaten verwachten wij een vindpercentage van 13,6 procent. Dat betekent dat we rekening houden met circa 85 positieve coronatesten in totaal."

Vrijdagochtend kreeg GGD Kennemerland van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport de opdracht de passagiers van de twee vluchten uit Zuid-Afrika te testen op corona. Daarvoor werden speciale teststraten ingericht op Schiphol."

De reizigers zijn op Schiphol opgevangen om getest te worden en te wachten op de uitslag. "Passagiers met een negatieve uitslag mogen de luchthaven verlaten of doorreizen. Reizigers met een positieve testuitslag gaan in isolatie in een hotel op of nabij Schiphol", aldus de woordvoerder. "Zij blijven daar voor een periode van in ieder geval zeven dagen, wanneer zij klachten hebben en vijf dagen wanneer zij geen klachten hebben."

De passagiers uit de twee toestellen, die kort na elkaar zijn geland, werden gescheiden gehouden van andere mensen op Schiphol. Het ene toestel kwam uit Kaapstad en landde vrijdag rond 10.30 uur op Schiphol. De andere vlucht, vanuit Johannesburg, kwam daar rond 11.00 uur aan.

Het gebeurt zelden dat mensen in Nederland verplicht in een hotel moet verblijven terwijl ze hier een eigen woning hebben. In oktober 2020 werd in het Groningse Haren een quarantainehotel ingericht voor asielzoekers met corona uit azc's in de drie noordelijke provincies. Afgelopen maand zat een groep overwegend oudere Nederlanders lange tijd vast in een corona-hotel op het Italiaanse eiland Sardinië.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.