Schiphol: geen extra maatregelen na besmettingen Zuid-Afrika

ANP
SCHIPHOL

Schiphol neemt vooralsnog geen extra maatregelen op de luchthaven dan de al geldende regels zoals afstand houden en het verplichte mondkapje om reizigers tegen het coronavirus te beschermen.

Dat op twee KLM-vluchten van Zuid-Afrika naar Nederland sprake was van een groot aantal coronabesmettingen noemde de luchthavenexploitant „uitzonderlijk.” De kwestie is reden voor Schiphol om met KLM en ook de GGD, die in allerijl moest komen testen, eens goed na te gaan hoe een en ander kon gebeuren.

„We hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid op controle, KLM had daar zeker een rol in vrijdag”, aldus een woordvoerder van Schiphol. „De verantwoordelijkheid van Schiphol richt zich op het luchthavenproces.”

De GGD heeft volgens Schiphol ook geen signaal gegeven voor extra maatregelen, aldus de zegsman, die verder aantekent dat Schiphol niet eerder massaal zoveel mensen heeft moeten testen bij aankomst. „Liever zien we dat reizigers getest zijn voor vertrek, die controle is aan de luchtvaartmaatschappij”, aldus de zegsman. Er is nog niet bekend of en hoeveel reizigers daadwerkelijk besmet zijn met de nieuwe Omicron-variant van het coronavirus die onder meer in zuidelijk Afrika rondwaart.

Schiphol vindt dat de huidige test- en quarantaineverplichtingen bij vliegreizen „relatief goed” werken. „Ook zijn de besmettingsaantallen aan boord van een vliegtuig relatief laag”, zegt de woordvoerder. „We zullen dus naar de optelsom van de situatie kijken”, aldus de zegsman over de hoge besmettingsaantallen op de twee vluchten.

Na aankomst van ruim 600 passagiers op de twee vluchten werden de reizigers opgevangen in twee aparte ruimtes op Schiphol. Op beelden op sociale media was te zien dat het druk was in de ruimte en dat mensen niet altijd een mondkapje droegen of goed afstand hielden.

„We hebben de twee vluchten op twee losse plekken afgehandeld, om zo de reizigersstromen van elkaar en van andere reizigers op de luchthaven te spreiden”, zegt de woordvoerder. In hoeverre personeel van Schiphol gehandhaafd heeft op het naleven van de regels voor afstand en mondkapjes kon de woordvoerder nog niet zeggen. „We vragen mensen om voldoende afstand te houden, maar het blijft de verantwoordelijkheid van mensen zelf.”

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen