Voor de club | Column

Sporten in coronatijd, de ouders mogen de sportclubs niet op, vrijwilligers leiden alles in goede banen.© Foto jjfoto/Vincent de Vries

Friso Bos

In de zorg moeten ze opnieuw de kastanjes uit het vuur halen en ons allemaal veilig door alweer een coronagolf loodsen. Ik hoop dat corona ooit in het verleden komt te liggen en ik hoop dat we nooit meer vergeten hoe belangrijk onze zorgmedewerkers zijn. Bizar hè, dat we daar eerder nooit zoveel oog voor hadden. Dat we het wel oké vonden dat verpleegkundigen geen groot salaris verdienen.

Er zijn veel meer mensen in ons land die heel erg belangrijk zijn maar veel te weinig aandacht en waardering van ons krijgen. Ze zijn misschien niet allemaal even levensreddend, maar wel van belang voor onze gezondheid. Ik heb het over de honderdduizenden vrijwilligers van sportclubs in ons land.

Die deden ook vóór de pandemie al geweldig werk, maar tijdens de coronacrisis vind ik het misschien nog wel bijzonderder. Omdat bijna niemand het ziet, er mag immers geen publiek bij.

Telkens als Mark en Hugo ons slecht nieuws brengen, beginnen de radertjes bij de sportclubs te draaien. En de volgende morgen als u uw zoon of dochter naar sport brengt dan is alles op orde binnen de dan geldende richtlijnen. Het clubhuis coronaproof ingedeeld, looproutes ingesteld, informatiebordjes geplaatst. Daar gaan echt heel veel uren werk in zitten. En wij maar denken dat het normaal is, dat het vanzelf gaat. Als er een week later weer een andere restrictie bij komt vanuit Den Haag, en al dat vrijwilligerswerk van daarvoor voor niets lijkt te zijn geweest, dan hebben de vrijwilligers de boel alweer aangepast aan de nieuwe situatie.

Elke vereniging heeft vrijwilligers en kan er eigenlijk altijd nog wel meer gebruiken. Ze zijn er van alle leeftijden en in alle soorten en maten. En ze doen het allemaal voor hun sport, voor hun club, voor elkaar. Gratis en voor niks. Hulde!

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen