Gouden speld voor oud-scheidsrechter Jan Dijkstra

Gerrit Dekker (rechts) speldt de onderscheiding op bij Jan Dijkstra.

Gerrit Dekker (rechts) speldt de onderscheiding op bij Jan Dijkstra.© Foto Piet Borst

Leo Blank
Hem

Jan Dijkstra uit Hem kreeg deze week de gouden speld van de Centrale Organisatie van Voetbal Scheidsrechters (COVS) uitgereikt. Hij zet zich al meer dan 51 jaar in voor de arbitrage in deze regio.

Voor de inmiddels 74-jarige West-Fries draait vrijwel zijn hele leven om de bal en fluit. Fruitteler Dijkstra hanteerde maar liefst 35 jaar de fluit, tot het hoogste amateurniveau in Nederland. Fysieke beperkingen noopten hem om te stoppen.

Jan Dijkstra ontving de eervolle onderscheiding vooral voor zijn bestuurlijke inzet voor Scheidsrechtersvereniging West-Friesland. Hij is al bijna dertig jaar voorzitter van deze club, die overigens door omstandigheden nauwelijks meer activiteiten organiseert en nog slechts twintig leden telt.

De vereniging reikt nog wel ieder seizoen de Fair-play-trofee uit aan de sportiefste voetbalclub in West-Friesland, tenminste als het gaat om het eerste team bij de mannen. Ook organiseert de vereniging ieder jaar de West-Friesland Cup voor jongens en meisjes onder vijftien jaar. Door corona kon dat de afgelopen twee keer niet doorgaan.

De gouden speld werd in De Nadorst uitgereikt door voormalig COVS-bestuurder Gerrit Dekker uit Tuitjenhorn. Eerder dit jaar ontving Klaas Peerdeman uit Hippolytushoef dezelfde onderscheiding.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen