Battle of the Playlists: ’Het speelt gewoon lekker in, met die muziek’ | column Gooische scheidsrechter

Wouter van der Schaaf

Ze komen uit de spelersbus. Met fikse sporttassen en glimmende rolkoffers lopen ze richting de kleedkamers in de katacomben van het stadion. Met strakke gezichten en de blik naar beneden gericht. Ze ogen niet als mannen die straks het spelletje gaan spelen waar zij hun boterham mee verdienen. Hun gedachten zijn zwaar gefocust op de wedstrijd.

Zonder uitzondering hebben de spelers dopjes in de oren. Muziek dreunt naar binnen. Niet dat zij er echt naar luisteren. Het gaat om het geluid. De ’sound’ moet hen helpen in de goede ’flow’ voor de wedstrijd te komen. Zeker bij internationaal samengestelde teams heeft ieder van de professionals zijn eigen playlist. Alles zorgvuldig afgestemd op de individuele voorkeur. Dit voltrekt zich in de hoogste regionen van de professionele sportwereld. Als vast onderdeel van de rituelen. Alles voltrekt zich in volle ernst.

Wat een verademing om te zien hoe de plaatselijke voetbalclub muziek als aanjager, als oppepper gebruikt. Hier geen dodelijke ernst maar plezier. Bij het voetbal waren de vrouwen de trendsetters. Bij vrouwenteams horen speakerboxen inmiddels tot de standaarduitrusting. Eerst nog in megaformaat voortgesleept als een rolkoffer. Vandaag de dag in handzaam formaat vanuit de telefoon afspeelbaar. Bij de warming up klinken dan de beukende klanken over het veld. „Het speelt gewoon lekker in, met die muziek”, zegt de aanvoerster van de 17-3. „Niet dat we er beter van gaan spelen, maar met de goede muziek ga je je toch soepeler en relaxter voelen.”

Hun tegenstandsters hebben 30 mter verderop ook hun speakers op vol volume staan. En zo ontstaat voordat de wedstrijd is begonnen een ’battle of the playlists’. Een geluidswedstrijd waarin ’Goosebumps Remix’ van Travis Scott het opneemt tegen ’Pepas’ van Farruko. En als die voorbij zijn volgt de strijd tussen ’Mooie blauwe ogen’ en ’Ik kom er aan’.

Met nog vijf minuten te gaan voordat de echte wedstrijd begint, verstomt het geluid uit de boxen. Stilte daalt over het veld. Ik kan fluiten voor de aftrap. Ik denk aan ABBA’s onvergetelijke hit ’The winner takes it all’ en hoop op een sportief en swingend duel.

Clubscheidsrechter Wouter van der Schaaf bericht elke week over wat hij heeft meegemaakt of gezien op een regionaal voetbalveld.

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen