De simpele naam Van Groen blijkt voor Ymere behoorlijk verwarrend

Durk Geertsma

Verzin het maar: variaties op de achternaam Van Groen. Groen, Grien, Grom. Mevrouw Van Groen krijgt er mee te maken als haar woningverhuurder haar naam zomaar wijzigt en zij moeite moet doen om de boel terug te draaien.

Dochter Paula Middelkoop kaart de zaak aan. Haar moeder krijgt in april in haar woning in Nieuw-Vennep post van verhuurder Ymere met een andere naam op de enveloppe. Het lijkt een beetje op Groen, maar dan anders.

Middelkoop: „Ik heb gemaild en wat schetst mijn verbazing: we konden het weer rechtzetten als we haar ID zouden uploaden naar de website van Ymere. Dat is toch raar. Zij veranderen de naam en wij moeten het rechtzetten.” Dat is overigens al gebeurd, maar raar blijft het.

Dat erkent ook Coen Springelkamp, woordvoerder bij Ymere.

„Er is sprake geweest van een menselijke vergissing met namen die enigszins vergelijkbaar zijn. Een van mijn collega’s heeft een naamswijziging in ons administratiesysteem ingevoerd die betrekking had op een andere huurder. Daar is het misgegaan. De eerste verbetering werd evenmin goed doorgevoerd.”

Maar waarom moet de dochter dan met bewijzen komen? „Vanwege het aantal naamwisselingen - de reden was niet direct duidelijk voor een andere collega - is gevraagd naar het identiteitsbewijs. Dit is een kleine moeite en ook in het belang van de huurder om identiteitsfraude en onregelmatigheden rondom de verhuur van schaarse sociale huurwoningen te voorkomen. Want dat maken we helaas ook mee. Bij twijfel controleren we daarom de identiteit van huurder met de gegevens op de huurovereenkomst.”

Als goedmaker krijgt mevrouw Van Groen voor de decembermaand haar naam in chocoladeletters thuisbezorgd. Springelkamp: „Mag ze ze zelf in de goede volgorde leggen...”

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.