Belangenorganisatie amateurclubs wil dat KNVB competitie stillegt

ANP
THOLE

De Belangenorganisatie Amateur Voetbalverenigingen wil dat de KNVB de competitie stillegt na de vrijdagavond aangekondigde maatregelen van het kabinet ter bestrijding van het coronavirus. Dat zegt Ben van Olffen, voorzitter van de organisatie. Na 17.00 uur mag er voorlopig niet meer worden getraind. De KNVB roept Tweede kamer op om die maatregel met het kabinet te bespreken

„Het is triest”, zegt Van Olfen. „Maar niet meer trainen betekent niet meer voetballen. Dat kan niet anders. We moeten voorlopig stoppen met de competitie.”

„Voor het betreffende tijdstip trainen is niet haalbaar”, aldus Van Olffen. „De jeugd zit dan nog op school, de senioren zijn aan het werk. Misschien dat er voor heel jonge kinderen nog iets te regelen is, als ze bijvoorbeeld woensdagmiddag vrij zijn. Maar dan moeten clubs daar nu snel hun organisatie op aanpassen, vrijwilligers regelen en trainers beschikbaar hebben. Dat is uiteraard ook een hele klus. Een gemakkelijke oplossing is er momenteel niet.”

Van Olffen bestrijdt niet de noodzaak van de maatregelen. „Dat heb ik nooit gedaan. Ik ben in dat opzicht geen deskundige, al denk ik dat het van belang is dat iedereen zoveel mogelijk blijft bewegen. Maar dat kan ook buiten de competities om. Organiseer zelf dingen, misschien kun je voetballen tegen een club uit de buurt, zodat de reisafstanden beperkt blijven. Zoek naar alternatieven. Het is ook belangrijk te blijven kijken naar wat wel kan.”

Reactie KNVB

Het niet kunnen trainen na 17.00 uur heeft volgens de KNVB direct gevolgen voor de fitheid van de bijna 1,2 miljoen amateurvoetballers in Nederland en is cruciaal om in het weekend te kunnen blijven voetballen. Daarom roept de voetbalbond de Tweede Kamer op om komende dinsdag deze nieuwe maatregel van de regering tegen het coronavirus met het kabinet te bespreken. „Geef ons de mogelijkheid om fysiek en mentaal fit te blijven!”, betoogt de KNVB in een persverklaring.

„Voor veel kinderen en bijna alle volwassenen is het doordeweeks niet mogelijk om voor 17.00 uur te trainen. Dan kunnen ze dus niet onder deskundige begeleiding sporten bij een vereniging. Maar men kan wel gezamenlijk in een park een balletje gaan trappen”, merkt de KNVB op.

De voetbalbond begrijpt niet dat de sport door het kabinet als ’niet-essentieel’ wordt gekenmerkt. „Dat vinden wij raar. Sporten stimuleert de gezondheid en weerstand en verkleint de kans op hart- en vaatziekten, overgewicht, diabetes en psychische problemen. Naar ons idee is sporten juist ’essentieel’, zowel tijdens de pandemie als voor de toekomstige volksgezondheid.”

De KNVB stelt dat het deze argumenten in Den Haag kenbaar heeft gemaakt. „Maar helaas is er anders besloten. Voor het komend weekend hebben de nieuwe maatregelen nauwelijks gevolgen. Voor de trainingen na het weekend is dit wel heel ingrijpend. Als er vanaf 17.00 uur niet buiten, in de frisse lucht en eventueel met de kleedkamers op slot, kan worden getraind, dan kan dit ook consequenties hebben voor het vervolg van de competities. Want vroeg of laat is het spelen van wedstrijden in het weekend niet meer verantwoord als hier niet voor kan worden getraind.”

De KNVB gaat alle scenario’s per categorie in kaart brengen en zal komende week een besluit nemen. „Wat wel al helder is, is dat de competities in het zaalvoetbal na het komend weekend moeten worden stilgelegd omdat deze wedstrijden in de avonduren worden gespeeld. Alleen de Eredivisie zaalvoetbal mannen en vrouwen kunnen doorgaan omdat sportbreed de topcompetities wel zijn toegestaan”, aldus de voetbalbond.

Lees ook: De coronamaatregelen vanaf zondag, een overzicht

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen