Biden roept de wereld op om meer coronavaccins te delen

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

De Amerikaanse president Joe Biden heeft opgeroepen om meer coronavaccins beschikbaar te stellen aan armere landen. In verwijzing naar de nieuwe coronavariant Omicron zei hij vrijdagavond dat "het nieuws over deze nieuwe variant het duidelijker maakt dan ooit dat deze pandemie niet over is totdat we wereldwijde vaccinaties hebben."

Biden zei ook dat de Verenigde Staten tot dusverre meer vaccins hebben weggegeven dan alle andere landen samen. Hij riep de landen die volgende week zouden deelnemen aan het ministeriële overleg van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) in Genève op om intellectuele eigendomsrechten op coronamedicijnen te schrappen, zoals de president al eerder had voorgesteld. Op die manier kunnen ze wereldwijd worden geproduceerd. "Het nieuws vandaag onderstreept nog eens hoe belangrijk het is om hier snel op te handelen", aldus Biden.

De WTO maakte later vrijdagavond bekend de bijeenkomst waarvoor meer dan honderd ministers naar Genève zouden komen uit te stellen wegens de Omicronvariant. Zwitserland is een van de landen die reisbeperkingen heeft ingevoerd voor landen in zuidelijk Afrika.

De nieuwe coronavariant is ontdekt in Zuid-Afrika en mogelijk besmettelijker dan andere varianten. De Wereldgezondheidsorganisatie gaf hem vrijdag de naam Omicron en bestempelde hem als zorgelijk.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.