Ruilen? Een plant voor twee klinkers. Hollands Kroon deelt tegeltjes groen uit aan inwoners

© Foto Gemeente Hollands Kroon

Lydia Jasper
Anna Paulowna

Lever een steen in van tenminste dertig bij dertig centimeter - of twee klinkers - en krijg er een plantenpakket voor terug. De gemeente Hollands Kroon houdt een inruilactie voor haar inwoners op woensdag 15 en vrijdag 17 december.

Hollands Kroon ziet graag meer groen in de leefomgeving en is onlangs lid geworden van de Stichting Steenbreek. De gemeente kan zich helemaal vinden in haar slogan ’Tegel eruit, plant erin’.

De gemeente helpt inwoners graag op weg om de tuin een beetje groener te maken. Iedereen die een oude tegel inlevert, ontvangt daarvoor een tegeltje groen voor terug. Inleveren kan op woensdag 15 december in de drive thru in Anna Paulowna aan De Verwachting tussen twaalf en vier. Op vrijdag 17 december is dat mogelijk van negen tot één in de drive thru aan de Medemblikkerweg 4 in Wieringerwerf (locatie gemeentewerf).

Aanmelden

Er zijn driehonderd gratis tegeltjes beschikbaar. Belangstellenden moeten zich daarvoor wel eerst aanmelden, dat kan via hollandskroon.nl. Het tegeltje groen bestaat uit drie bloeiende vaste planten. Ze passen precies in een ruimte van dertig bij dertig centimeter. Het tegeltje groen wordt geleverd inclusief goede grond zodat ontvangers meteen hun tegeltuintje kunnen aanplanten. Dit kan ook in de winter, zolang de bodem niet hard bevroren is.

Tweede leven

De oude tegels krijgen een tweede leven. De tegels worden ingenomen door de Grondstoffenbank Agriport. Daar worden de tegels gescheiden, gebroken, gezeefd en gekeurd. Daarna worden van het ’gruis’ nieuwe bouwmaterialen gemaakt.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.