Klimaatmaatregelen en aanpassing watersysteem. Heerhugowaard en Hoogheemraadschap bundelen krachten in Stationsgebied

Annette Groot en Klazien Hartog.

Annette Groot en Klazien Hartog.© Foto Theo Annes

Roel van Leeuwen
Heerhugowaard

De gemeente Heerhugowaard en het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werken samen om het Stationsgebied bestendig te maken voor extreme periodes van droogte en neerslag.

Wethouder Annette Groot en bestuurder Klazien Hartog van het Hoogheemraadschap ondertekenden deze week een uitvoeringsovereenkomst.

De gemeente gaat de Zuidtangent aanpassen door een onderdoorgang onder het spoor aan te leggen om zo een druk en gevaarlijk knelpunt voor het wegverkeer op te lossen. Maar deze plannen vergen ook aanpassingen in het watersysteem.

Onderdeel van de plannen zijn de realisatie van een nieuw gemaal op industrieterrein De Zandhorst, de realisatie van een oost-west verbinding in de waterstructuur van de polder Heerhugowaard die aansluit op het nieuwe gemaal én de uitvoering van enkele kleinere aanpassingen aan het watersysteem.

Naast een oplossing voor het doorkruisen van het watersysteem als gevolg van de geplande spoorwegonderdoorgang worden bewoners en bedrijven beter voorbereid op klimaatverandering. De ontwikkeling van het Stationsgebied levert straks een bijdrage aan het klimaatrobuuster maken van het gehele stedelijke en landelijke gebied binnen de polder Heerhugowaard.

De partijen hebben de afgelopen jaren gezamenlijk onderzocht waar kwetsbaarheden op het gebied van extreme neerslag, toenemende droogte, verhoogde kans op overstroming en langere perioden met hitte liggen. Door gezamenlijk zaken aan te pakken wordt werk met werk gemaakt zodat de polder Heerhugowaard beter voorbereid is op weersextremen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen