’Laat inwoners niet onder de brug slapen’. Raad Enkhuizen voert druk op college op om oplossing te vinden

Tanja Koopen
Enkhuizen

’Ontluisterend’, noemt SP-raadslid de wijze waarop binnen de opvang gereageerd wordt op het door de fractie gepresenteerde zwartboek Dakloosheid in West-Friesland.

,,Een moeder die haar kind niet meer mag zien, een kastje bij de tv dat wordt weggehaald, bezoek dat niet mag worden ontvangen’’, aldus Keesman, verwijzend naar de gevolgen van de interviews in het zwartboek voor de betrokkenen. ,,Sommig personeel van Startpunt Hoorn - nadrukkelijk niet iedereen - haalt het bloed onder de nagels van mensen vandaan’’, aldus Keesman.

Een stem

In de gemeenteraad van Enkhuizen werd deze week met één stem meerderheid een motie aangenomen, die het college opdraagt een oplossing te vinden voor de vier voormalige bewoners van de Begoniastraat, die tot 1 december op de camping terecht kunnen. En die oplossing is dan niet huisvesting in het Startpunt in Hoorn.

De SP heeft de laatste maanden onderzoek gedaan naar dakloosheid in West-Friesland. ,,We moeten niet willen dat deze mensen onder de brug belanden’’, aldus Keesman. Ze suggereerde andere oplossingen te zoeken, zoals de mensen onderbrengen in een hotelboot, een optie die deze avond voorbij kwam.

Keesman had ’wel zestig verhalen’ kunnen optekenen over de wijze van opvang en de angstcultuur die zou heersen bij de daklozenopvang in Hoorn, stelde het raadslid. Sowieso zou de wethouder met zijn collega in Hoorn in gesprek moeten gaan over deze opvang.

Ongelooflijk moeilijk

Wethouder Dorus Luyckx onderschrijft hoe schrijnend de situatie is, maar vindt het ’ongelooflijk moeilijk’ een adequate en passende oplossing te vinden. Hij heeft contact met de wethouder van Hoorn over de opvang, maar stelt tegelijkertijd dat het zwartboek een eenzijdig verhaal vertelt.

Meer fracties in de Enkhuizer gemeenteraad zijn die mening toegedaan, waar de SP - gesteund door een deel van de raad - stelt dat het niet aan de ’klokkenluider’ is om weerwoord te vragen. ,,Wij stellen hier iets aan de kaart, waar u als bestuurder mee aan de slag moet.’’

Een aantal fracties - D66 en Mega voorop - vond dat er ook zoiets is als eigen verantwoordelijkheid, terwijl naast de vier daklozen Enkhuizen zeker nóg 52 mensen in een soortgelijke situatie zitten. De krappe meerderheid ging met de SP mee. Jan Raven (EL) hierover: ,,Dit kun je niet maken, de verantwoordelijkheid ligt hiér!’’

Het college moet dus met een -tussen- oplossing komen, al gaf Luyckx ruiterlijk toe dat deze motie misschien wel niet uitgevoerd kan worden. Want zo snel ligt die boot er ook niet. De politiek gaat in ieder geval in december op bezoek in Lelystad, waar een organisatie werkt met snelle huisvesting, die ook in West-Friesland zou zijn toe te passen.

Lees ook: Zwartboek aanklacht tegen opvang daklozen in West-Friesland.

klein_zwartboek_wfo_2_.pdf

Meer nieuws uit West-Friesland