Twee nieuwe helikopters voor redden op zee en groot binnenwater. ’Kustwacht plaatst er één op de Kooy’

Zo ziet de nieuwe SAR-heli er uit.

Zo ziet de nieuwe SAR-heli er uit.© Foto Kustwacht

Arie Booy
Den Helder

De Kustwacht heeft twee nieuwe helikopters besteld voor reddingswerk op zee; search and rescue, ook wel SAR genoemd.

Het gaat om twee helikopters van het type Agusta Westland 189. Een komt op de Kooy te staan en de ander in Zeeland. Vanuit deze vliegvelden dient de gehele kustzone en binnenlandse wateren bestreken te worden. Bristow vliegt en onderhoudt de toestellen voor een periode van tien jaar; deze Britse maatschappij is al op Den Helder Airport gevestigd.

Kustwacht Nederland verwacht de nieuwe aanwinst in het vierde kwartaal van volgend jaar. Met de overeenkomst krijgt de Kustwacht twee SAR-helikopters die binnen twintig minuten in de lucht kunnen zijn. De operationele inzet van beide toestellen wordt gedaan vanuit het Kustwachtcentrum in Den Helder.

Negentien personen

De Agusta Westland 189 toestellen bieden plaats aan negentien personen, exclusief bemanning. Aan boord zitten standaard twee vliegers, een lierbedienaar, een reddend zwemmer en een ambulanceverpleegkundige.

De helikopters kunnen ook worden gebruikt voor medische evacuaties en het transport van een mobiel brandweerteam naar een schip. Dit team levert advies en assistentie in geval van brand op een varend schip op de Noordzee.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.