’Zwarte Avonden’ in Opmeer bestonden echt in Tweede Wereldoorlog. Lastige keuzes in tijd van oorlog

Scene uit Zwarte Avonden: (vlnr) Nout Peekel, Sam Broers, Jaapthijs Groot, Siem Groot. Foto Tijmen Koelemeijer.

Scene uit Zwarte Avonden: (vlnr) Nout Peekel, Sam Broers, Jaapthijs Groot, Siem Groot. Foto Tijmen Koelemeijer.© Foto aangeleverd

Leo van Gelderen
Spanbroek

Na flink creatief zwoegen tijdens de talloze schrijfsessies is het bijna zover. ’Zwarte Avonden’ van Lore Koelemeijer en Tim De Haan wordt komend weekend op vrijdag, zaterdag en zondag in ’t Kerkhuys in Spanbroek opgevoerd.

Hun oorlog-project ’Door de ogen van…’ baseert dit stuk op ware gebeurtenissen in en rond Opmeer tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze theatrale en muzikale voorstelling vormt die geschiedenis de rode draad waarin het gaat over het maken van keuzes.

Naast schrijver is Lore Koelemeijer ook de regisseur. Maar wel een die niet alles vooraf invult. „Er moet in de beleving van de bezoekers ruimte blijven voor de eigen fantasie. Nee, het wordt niet abstract. Maar ik zet de mensen wel aan het denken. We spelen elf scènes die onderling met elkaar zijn verbonden en waarin vragen als: Wie kan ik vertrouwen? Hoe kijk ik naar de ander? Hoe weet ik wie…? steeds terugkomen.”

Risico

Tim de Haan vult aan: „In en rond Opmeer is het verzet behoorlijk actief geweest. Aan de Zomerdijk bij voorbeeld lag een belangrijk droppingsveld voor wapens. De titel verwijst onder andere naar die nachtelijke droppings. Maar wij waren bij het schrijven vooral geïnteresseerd in de mensen, vaak jonge gasten, die daar ’s nachts op zo’n veld stonden met het risico gepakt te worden en het niet te overleven. Door gesprekken met mensen die het hebben meegemaakt en nabestaanden kregen wij een beeld van hoe ze toen hebben geworsteld. Want vertel je het thuis, tegen vrienden waar je mee bezig bent? Of juist niet. Met die spanningen zijn we aan de gang gegaan. We nemen we het publiek ook mee naar degenen die voor de andere kant kozen. Waarom en hoe dan?”

(Tekst gaat door onder de foto)

Scene uit Zwarte Avonden: (vlnr) Liesbeth Groenewoud, Marjolein Maas, Anna Koelemeijer, Carlien Stuyt, Anja Klaver. Foto Tijmen Koelemeijer

Scene uit Zwarte Avonden: (vlnr) Liesbeth Groenewoud, Marjolein Maas, Anna Koelemeijer, Carlien Stuyt, Anja Klaver. Foto Tijmen Koelemeijer© Foto aangeleverd

Kunstenaars

De titel ’Zwarte Avonden’ verwijst in het stuk tevens naar de kunstenaars die zich niet conformeerden aan de bezetter. Lore Koelemeijer: „Zij weigerden lid te worden van de Duitse Reichskulturkammer. Met als gevolg dat ze nergens meer mochten optreden. Om toch nog iets te verdienen gaven ze bij mensen thuis illegale voorstellingen. Die ’Zwarte Avonden’ waren ook een vorm van verzet. Zowel van de kunstenaar als de mensen die ze uitnodigden. Tim en hebben samen de hoofdlijnen geschreven en vervolgens ben ik met de groep om tafel gaan zitten en gezegd: vul je rol verder zelf in.”

Lachend: „De eerste reactie was: ’Dat doen we anders nooit.’ Na een paar repetities was echt bijzonder te zien hoe ze meer en meer uit hun comfort zone durfden te stappen en het stuk meer en meer vorm kreeg. Elke repetitie zag je het vertrouwen groeien. Uiteindelijk hebben we de krenten uit dit hele proces gepikt. Zo is deze voorstelling organisch ontstaan.”

Door de ogen van…speelt ’Zwarte Avonden’ Vrijdag 26, zaterdag 27 en zondag 28 november. Gevolgd door drie voorstelling in het weekend van 21 t/m 23 januari 2021. Locatie: ’t Kerkhuys, Spanbroekerweg 37, Spanbroek. Aanvang 20 uur. Entree: 10 euro (7,50 t/m 17 jaar) Reserveren: www.uitdeklei.nl

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen