Het nieuwe kunstgras van FC Volendam is ’anders’ en dat kan een voordeel zijn tegen Den Bosch

Martijn Kaars: ,,Lekker matje.’’

Martijn Kaars: ,,Lekker matje.’’© Archieffoto

Richard Walraven
Volendam

FC Volendam speelt vrijdagavond op een spiksplinternieuw kunstgrasveld tegen De Bosch. Een ondergrond waar de spelers wel even aan moeten wennen. ,,Het is anders’’, zegt trainer Wim Jonk.

De nieuwe kunstgrasmat, de tweede van zijn soort in Nederland, heeft duidelijk andere eigenschappen dan de vorige, die algemeen gebruikt wordt. Omdat FC Volendam al een hele week op die ondergrond heeft kunnen trainen, kan dat een voordeel zijn in het duel tegen Den Bosch dat voor beide ploegen van groot belang is met het oog op de periodetitel.

Zeker de eerste dagen - waarin het nieuwe veld nog moest worden ingelopen - schoot de bal snel door op het veld. ,,Maar we hebben deel van de plastic korreltjes op het veld er weer afgehaald en nu gaat het al een stuk beter’’, legt Jonk uit. Maar dat de bal zich op het nieuwe kunstgras anders gedraagt, is een feit. ,,De bal gaat sneller. Maar dat komt niet alleen door het nieuwe kunstgras. Je moet niet vergeten dat het oude veld versleten was’’, aldus de trainer.

Bij spelers zijn de meningen over het veld verdeeld. Verdediger Brian Plat bijvoorbeeld is geen fan. ,,De bal rolt vreemd, sneller ook. Ik ben sowieso geen fan van kunstgras.’’

Lekker matje

Aanvaller Martijn Kaars daarentegen spreekt van een ’lekker matje’. ,,Het veld moet nog een beetje indalen en de bal zweeft een beetje omdat er te veel korrels op lagen. Maar dat wordt steeds beter. Deze mat heeft veel meer demping en dat is heerlijk. Je kunt de bal ook lekker snel rondspelen. Of dat een voordeel kan zijn tegen Den Bosch? Dat denk ik wel.’’

Kaars verwacht tegen de nummer drie in de periodestand (Volendam is gedeeld koploper met Jong Ajax geen gemakkelijk avondje. ,,We zullen ze niet moeten onderschatten.’’ Den Bosch won de laatste vier wedstrijden en kan vermoedelijk ook weer beschikken op aanvaller Jizz Hornkamp. De Rijper miste een aantal wedstrijden door een enkelblessure. Bij Volendam-trainer Wim Jonk kan over dezelfde spelers beschikken als maandag tegen Jong Utrecht.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen