Verkoop van eerste woningen bij Kwadijkerpark in december 2021 van start

Brigitte de Maar (Rochdale), Peter Heuvelink (AM), wethouder Thijs Kroese (gemeente Purmerend).

Brigitte de Maar (Rochdale), Peter Heuvelink (AM), wethouder Thijs Kroese (gemeente Purmerend).© Foto AM

Frederique Teillers
Purmerend

Gebiedsontwikkelaar AM en woningcorporatie Rochdale gaan samenwerken onder de naam Kwadijkerpark CV om de beoogde 340 woningen te bouwen bij het Kwadijkerpark in Purmerend. De eerste fase van het project moet in 2025 klaar zijn, volgende maand start de verkoop.

Wethouder Thijs Kroese van de gemeente Purmerend, bestuurder Birgitte de Maar bij woningstichting Rochdale en directeur van AM Peter Heuvelink stonden recent stil bij de ondertekening van de overeenkomst voor de bouw van de woningen. Zorginstelling Prinsenstichting en de gemeente Purmerend zijn ook nauw betrokken bij de bouwplannen. De eerste fase bestaat uit 45 eengezinswoningen, 22 twee-onder-een-kapwoningen en 48 sociale huurwoningen. In het laatste kwartaal van volgend jaar moet het bouwen starten. De planning voor de start van de verkoop is december 2021.

Wateroverlast

FKG Architecten liet zich volgens ontwikkelaar AM bij de architectuur van de woningen met veel metselwerk, hout en glas inspireren op de traditionele Noord-Hollandse bouwwijze, die in de directe omgeving te zien is. Er is veel aandacht besteed aan de kwaliteit van groen en water, zodat de sfeer van ’wonen op een vakantiepark’ ontstaat. Duurzaamheid staat volgens AM voorop. De woningen zijn gasloos en in de leefomgeving wordt rekening gehouden met de dieren. Er komt ook een nieuw stelsel voor afvoer van water, zodat de nieuwe buffercapaciteit wateroverlast voorkomt. De materialen van de paviljoens die gesloopt gaan worden voor de bouw, zullen bijna volledig verwerkt worden in de bouwwegen.

Recent heeft de gemeenteraad van Purmerend het bestemmingsplan Kwadijkerpark vastgesteld, het plan past wat het college betreft binnen de gemeentelijke plannen om de stad tot 2040 met zo'n tienduizend woningen uit te breiden. Het vastgestelde bestemmingsplan ligt sinds 22 november voor zes weken ter inzage voor beroep.

Crisis

Al sinds 2003 wordt er gesproken over het herontwikkelen van Kwadijkerpark, en de samenwerkingsovereenkomst tussen de partijen werd al in 2007 ondertekend. Toen ging het nog om 243 woningen, waarvan 35 huurappartementen en 207 koopwoningen in de vrije sector. De kredietcrisis van 2008 en het vervolgens instorten van de woningmarkt gooiden echter roet in het eten, en de uitwerking van de plannen kwam tot stilstand. Tot het enkele jaren geleden weer kon worden vlotgetrokken, waarbij het aantal woningen - met name op het gebied van sociale huur - kon worden uitgebreid.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen