Enthousiaste muzikant en dirigent Marco de Jong winnaar van Weesper Cultuurprijs; ’In coronacrisis extra muziek naar ouderen gebracht’

Marco de Jong blaast de taptoe tijdens dodenherdenking in 2020.

Marco de Jong blaast de taptoe tijdens dodenherdenking in 2020.© Foto Wil Oudshoorn

Joyce Huibers
Weesp

Marco de Jong is de winnaar van de tweejaarlijkse cultuurprijs van Weesp. De muzikant, oud dirigent van de Koninklijke Harmonie de Adelaar en dirigent van het Kroonkoor, kreeg veel publieksstemmen en liet daarmee schilder Jurriaan Molenaar en dichter Co Woudsma, die ook waren genomineerd, achter zich.

De prijs werd donderdagavond uitgereikt in de burgerzaal door wethouder Carin Ogier. De Weesper ontving een oorkonde een een cheque van 1500 euro.

Muzikale evenementen

Naast muzikant en (oud) dirigent is De Jong coördinator van de Weesper afdeling van de Gooische Muziekschool. Ook is en was hij nauw betrokken bij meerdere muzikale evenementen in de stad, zoals Friends in Concert tijdens de viering Weesp 650 jaar stadsrechten, het Concert aan de Steiger en het Weesper Kapellenfestival, zo valt te lezen in het juryrapport.

Voor de stichting Jubal voert De Jong onder meer het jaarlijkse orkestproject uit voor alle groepen 5 in Weesp, Muiden en Muiderberg. Extra waardering heeft de jury voor zijn initiatief ’om tijdens de coronacrisis wat extra muziek naar oudere Weespers te brengen’. De Jong heeft een goot enthousiasme voor muziek, concludeert de jury. ’Het goed kunnen beoefenen van kunst is belangrijk, het kunnen delen van dit enthousiasme aan andere en jongere generaties maakt het plaatje compleet’.

Traditie

Weespers kozen in de publieksronde massaal voor Marco de Jong, zo bleek donderdagavond, wat zijn impact op de Weesper maatschappij volgens de jury alleen maar onderschrijft.

De uitreiking was dit jaar extra bijzonder. Het is voor het laatst dat de prijs wordt toegekend door de zelfstandige gemeente Weesp. De traditie zal echter niet verdwijnen, ook in de toekomst zal de cultuurprijs onderdeel uitmaken van de Weesper maatschappij.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen