AZ rommelt zich in Tsjechië richting de achtste finale van de Conference League: doelpunt Evjen is goed voor groepswinst [video]

Hakon Evjen viert zijn treffer met gebalde vuist richting het uitvak.

Hakon Evjen viert zijn treffer met gebalde vuist richting het uitvak.© Foto ANP/Ed van de Pol

Jeroen Haarsma
Jablonec nad Nisou

Het was niet fraai, het was niet goed, maar het doel werd bereikt. AZ rommelde zich in Tsjechië naar een gelijkspel tegen FK Jablonec (1-1). Dat was voldoende voor winst van de groep.

Na negen keer met hetzelfde elftal te zijn begonnen, vond Pascal Jansen het donderdag tijd voor wat anders. Het was Hakon Evjen die een kans kreeg in de basis en die met zijn treffer zorgde voor het gewenste gelijkspel. Hierdoor is AZ al één speelronde voor het einde van de groepsfase verzekerd van een plekje in de achtste finale van de Conference League.

Status

De Conference League heeft de naam van ’troosttoernooi’. Die bijnaam slaat op de status van het derde Europese toernooi; voor ploegen uit de grote competities is deelname geen voorrecht, maar eerder een troost. Een gevalletje: mogen jullie toch nog érgens aan meedoen. Maar voor AZ heeft het troosttoernooi dit seizoen een andere betekenis.

In de eigen competitie draait AZ slecht. De fans hebben dit seizoen weinig te juichen. Van de twaalf duels in de eredivisie won AZ er slechts vijf. Wat dat betreft is het maar goed dat de Conference League er is, waar de resultaten beter zijn. Zodoende valt er dit speeljaar toch wat meer te vieren voor de AZ-supporters – zo’n driehonderd ervan waren hun club achterna gereisd naar het ijskoude Jablonec nad Nisou.

Pascal Jansen sprak voorafgaand aan de wedstrijd waarschuwende woorden richting zijn spelers. De tijd van ingrijpen komt dichterbij. Logisch, gezien de resultaten. Deze week haalde Jansen al een rotte appel uit zijn mandje: voor Timo Letschert is geen plek meer in zijn selectie. Dat had te maken met het gedrag van Letschert, niet met zijn sportieve prestaties – de verdediger was al een tijd geen basisspeler meer.

Maar ook op sportieve gronden stond de trainer donderdag voor een keuze: ingrijpen of niet? Jansen hecht erg aan vastigheden, aan patronen in zijn ploeg. De afgelopen negen wedstrijden koos Jansen daarom voor precies dezelfde namen. Sinds de thuiswedstrijd tegen Jablonec, eind september, wijzigde de trainer zijn basiself geen enkele keer. Maar in Tsjechië greep Jansen in. De vaste rechterflank moest wijken: rechtsachter Yukinari Sugawara en de ’zwervende’ rechtsbuiten Albert Gudmundsson zaten op de bank. De Noren Aslak Witry en Hakon Evjen mochten het laten zien.

(Tekst gaat door onder de foto)

Aslak Witry.

Aslak Witry.© Foto ANP/Ed van de Pol

Het gewenste effect bleef uit. AZ speelde een zwakke eerste helft tegen Jablonec, dat als nummer dertien van Tsjechië toch ook niet overloopt van zelfvertrouwen. De thuisploeg kreeg een vroege oppepper toen AZ-doelman Peter Vindahl niet bewoog bij een snel dalende kopbal van Milos Kratochvíl: 1-0. AZ ploeterde zich door de eerste helft, maar wist vlak voor rust toch te scoren. Evjen schoot met links raak uit de draai, na voorbereidend werk van spits Vangelis Pavlidis, die daarvoor een aardige kans liet liggen.

Dankzij de treffer van de actieve Evjen had AZ weer waarnaar het zocht: een gelijkspel was immers voldoende voor groepswinst. Jesper Karlsson had AZ direct na rust uit de zorgen kunnen helpen. De Tsjechische doelman Jan Hanus rende, niet voor het eerst, onnodig ver z’n doel uit. Het boogballetje waarmee Karlsson hem dacht te verschalken, miste kracht.

Blessure

De tweede helft had AZ onder controle – meer ook niet. Jansen kreeg een tegenvaller te verwerken toen uitgerekend Evjen er, na een harde schop op z’n enkel, bij ging zitten en het veld uit moest. De jonge Noor, met zulke hoge verwachtingen naar Alkmaar gehaald, had het goede gevoel nét te pakken nadat hij zijn treffer uitbundig vierde voor de meegereisde fans. AZ heeft momenteel weinig aanvallers met een goed gevoel. Het maakte zijn uitvallen extra zuur.

De groepswinst betekent voor AZ een aardige bonus: de Uefa maakt 650.000 euro over naar Alkmaar. Maar nog belangrijker: de nummers één van de Conference League-poules hoeven geen tussenronde te spelen. Waar de nummers twee het opnemen tegen een ploeg uit de hoger aangeschreven Europa League, daar is de groepswinnaar al zeker van een plek bij de laatste zestien.

Vrijdag vliegt AZ terug naar Nederland, waar het de harde realiteit van de nationale competitie weer onder ogen krijgt. Zondagavond zijn de omstandigheden ongetwijfeld aangenamer. Dan gaat AZ op bezoek in het luxere onderkomen van Vitesse, dat eveneens in de Conference League uitkomt. Een nieuwe misstap in eigen land zou veel pijn doen. En in een Europees toernooi kan ook maar zo veel troost worden gevonden.

FK Jablonec-AZ 1-1

7. Kratochvíl 1-0, 44. Evjen 1-1

FK Jablonec: Hanus; Holík, Surzyn, Zeleny, Krob; Plestil (18. Malinksy), Houska (74.Dolezal), Povazanec, Kratochvíl (82. Hübschman), Pilar; Cvancara.

AZ: Vindahl; Witry (78. Sugawara), Hatzidiakos, Martins Indi, Wijndal; Midtsjø (90. Aboukhlal), De Wit, Clasie; Evjen (63. Reijnders), Pavlidis (78. Gudmundsson), Karlsson.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen