Lijsttrekker Ernst van Damme wil verkiezingsavond bijwonen maar wordt stadhuis Purmerend uitgezet na weigeren QR-check

Lijsttrekker Ernst van Damme van Lijst Van Damme wordt door een beveiliger tegengehouden in het stadhuis.

Lijsttrekker Ernst van Damme van Lijst Van Damme wordt door een beveiliger tegengehouden in het stadhuis.© Foto Ramon van Flymen/ANP

Van onze verslaggever
Purmerend

Lijsttrekker Ernst van Damme van Lijst Van Damme is woensdagavond het stadhuis van Purmerend uitgezet. Van Damme wilde de bekendmaking van de verkiezingsuitslag bijwonen, maar weigerde een QR-code te tonen toen hij naar binnen ging.

De gemeente had besloten dat het bijwonen van de uitslagenavond alleen mogelijk was op vertoon van een coronapas, vanwege het relatief grote aantal bezoekers en de aard van de bijeenkomst.

De voorman van Lijst Van Damme verzet zich al langer tegen de QR-plicht en kon om die reden vrijdag ook al niet deelnemen aan het grote lijsttrekkersdebat. Desondanks probeerde hij de uitslagenavond in het stadhuis bij te wonen. Er ontstond een klein handgemeen met beveiligingspersoneel dat hem de toegang ontzegde.

Lijst Van Damme haalde niet genoeg stemmen om een zetel in de gemeenteraad in de wacht te slepen. Dat was wel het geval voor Forum voor Democratie, dat op basis van de getelde stemmen op twee zetels uitkwam.

Ook die partij was niet aanwezig tijdens de bekendmaking van de verkiezingsuitslag uit onvrede met de coronapasplicht. Tot de andere afwezigen behoorde de PVV (goed voor eveneens twee zetels), en Groep Hop en de Piratenpartij, die evenals de LVD niet genoeg stemmen kregen voor een zetel.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen