Zaanse hoeft niet de cel in voor bijstandsfraude

Frits Verhagen
Alkmaar/Zaandam

Een 68-jarige vrouw uit Zaandam die twee weken geleden terechtstond voor bijstandsfraude hoeft niet de cel in. De rechtbank in Alkmaar heeft de Zaanse donderdag veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van twee weken.

Tegen Nazmiye Z. was zes maanden cel geëist waarvan vier maanden voorwaardelijk. Dat de vrouw een aanzienlijk mildere straf krijgt opgelegd, komt door het feit dat de rechtbank een veel kortere periode aanneemt waarin de Zaandamse zich schuldig heeft gemaakt aan fraude. De rechters gaan uit van nog geen jaar en Justitie nam aan veel langer.

De 68-jarige Z. was aangeklaagd omdat ze een appartement in Turkije op haar naam had staan zonder dat ze dat aan de gemeente opgaf. Bezit van onroerend goed heeft doorgaans invloed op de hoogte van je bijstandsuitkering.

De Zaandamse zette het appartement op haar naam na een verzoek van haar broer. Ze vertelde tijdens haar proces ervan uit te zijn gegaan dat haar broer het allemaal weer had teruggedraaid, maar dat bleek niet het geval.

Zaanstad stelde een onderzoek in naar de situatie van Z. nadat de gemeente Beverwijk had gemeld dat ook haar dochter een appartement op haar naam had staan en dat niet aan de gemeente had gemeld. Dat was in de zomer van 2017. De rechtbank stelt dat Nazyime Z. toen pas op de hoogte was dat haar informatie aan de gemeente niet juist was.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen