Alleen woningen langs kanaal en Heerenduinweg in IJmuiden als andere projecten niet lukken. Bouwplannen Pont tot Park stuiten op weerstand

Plein 1945 en omgeving ziet er over een jaar of tien heel anders uit, als plannen uit Pont tot Park gerealiseerd worden.

Plein 1945 en omgeving ziet er over een jaar of tien heel anders uit, als plannen uit Pont tot Park gerealiseerd worden.© archieffoto HANS VAN WEEL

Susanne Moerkerk
IJmuiden

De woningbouwopties in de visie Pont tot Park langs het kanaal en langs de Heerenduinweg worden uit de visie gehaald. De woningen in IJmuiden worden alleen gebouwd als andere woningbouwprojecten niet lukken.

Dat staat ook in het overkoepelende Koersdocument dat de raad voor de zomer vaststelde, maar is niet zo terug te vinden in de visie Pont tot Park. Om het voor inwoners niet te verwarrend te maken, wordt de tekst aangepast.

De mogelijkheid om appartementen te bouwen op deze plekken heeft bij de beperkte participatie die al heeft plaatsgevonden, veel weerstand opgeroepen. In een enquête werden deze plannen vaak genoemd.

De kans dat hier woningen komen, is volgens de gemeenteraad zeer klein. ,,Ze worden niet voor eeuwig geschrapt’’, benadrukt wethouder Sebastian Dinjens. De locaties blijven in beeld, maar bouwen daar is zeer complex. Ze worden daarom enkel op lange termijn (later dan het realiseren van de gewenste 1000 tot 1500 woningen in Pont tot Park) en alleen indien nodig, gebouwd.

De locaties zijn aangemerkt als c-locatie, terwijl de rest van de mogelijkheden in Pont tot Park a- en b-locaties zijn. Alleen als daar te weinig woningen echt gebouwd worden, komen de woontorens in het park langs het kanaal of woningen in het groen langs de Heerenduinweg in beeld.

Volgens GroenLinks is het benoemen van die twee mogelijke bouwlocaties vooral een ’verlangzaming’ van de woningbouwopgave. Deze twee plannen stuiten op de meeste weerstand, blijkt nu al. Het zou zonde zijn als dit zou leiden tot vertraging terwijl Velsen juist vaart wil zetten achter woningbouw.

Overzichtelijk

Meerdere partijen vinden dat de participatie bij Pont tot Park beter kan. Nu zijn ongeveer 1000 IJmuidenaren bevraagd en hebben twee Wijkplatforms een reactie ingediend. Mireille Koedijker (PS) ziet wel iets in een IJmuidense versie van de Dorpsdialoog Driehuis. Een plan dat ook bij andere raadsleden goed valt.

Joost Bleekman (Velsen Lokaal) heeft nog een andere tip: ,,Deel het plan in stukjes om het voor inwoners overzichtelijk te maken. Pak snel door en zet vaart achter gesprekken met onwikkelaars en woningbouwverenigingen.’’

Leen de Winter van ChristenUnie heeft liever een consortium om Pont tot Park te realiseren. ,,Een bouwer is kwetsbaar, dat zien we bij Kustplaats. Zoek een consortium.’’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen