’Wees alert als je buurvrouw met een blauw oog rondloopt.’ Den Helder kleurt weer oranje om geweld tegen vrouwen te bestrijden

Saskia Winkens
Den Helder

In Den Helder zal vanaf 25 november weer oranje licht branden op meerdere gebouwen in het kader van de internationale campagne ’Orange the world’. De bedoeling is om ook dit jaar aandacht te vragen voor het wereldwijde geweld tegen vrouwen.

De Huisduiner kerk, Het Carillon en de Ontmoetingskerk zullen verlicht worden tot en met 10 december. Ook zullen er op de facebookpagina van gemeente Den Helder filmpjes verschijnen met verhalen van ervaringsdeskundigen. „Als je de boodschap op meerdere kanalen binnenkrijgt en dan ook de oranje lichten ziet branden, is dat een samenspel waardoor mensen meer bewust worden”, zegt woordvoerster Florentine de Maar.

Ook de signalering is volgens haar erg belangrijk. „Wees alert als je buurvrouw met een blauw oog rondloopt en ze zegt dat ze voor de zoveelste keer tegen een kastje is gelopen. Als je het niet helemaal vertrouwt, dan is het aan jou om daar wat diepgaandere vragen over te stellen.”

Mochten er vermoedens zijn van huiselijk geweld, dan wordt aangeraden om telefonisch advies in te winnen bij stichting ’Veilig Thuis’. Wat is het nut van de oranje lampen op de gebouwen? De Maar vindt dat alles wat er gedaan kan worden dat bijdraagt aan bewustwording, zin heeft. „Door die lampen aan te doen, plant je ook zaadjes. De volgende keer ben je iets scherper als je slaande deuren of geschreeuw hoort bij de buren.”

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.