Zomerschool Velsen komende zomer op herhaling na succes 2021

Zomerschool in De Zefier.

Zomerschool in De Zefier.© archieffoto United Photos/Paul Vreeker

Van onze verslaggever
Velsen

De proef met Zomerschool Velsen heeft duidelijk effect gehad. De 126 deelnemende leerlingen hadden minder last van de ’zomerdip’, een achteruitgang in taal-, lees- en rekenvaardigheden tijdens de zomervakantie.

Drie weken lang werden kinderen iedere doordeweekse dag van 9 tot 14.30 op een van de drie locaties van de zomerschool verwacht. Het project was vooral gericht op kinderen die een extra steuntje konden gebruiken bij taal, lezen of rekenen.

De lessen werden gegeven door leerkrachten uit het Velsense basisonderwijs, docenten van Lukida (met naast een lesbevoegdheid elk een expertise als programmeren, theater, animatiefilmpjes maken), drie stagiaires en een onderwijsassistente. Naast de ’gewone’ lessen werden er workshops gegeven door vakdocenten van buiten af; onder meer een boswachter, Droom Drones en Koel. Het resultaat is dat veel kinderen aangaven de hele zomervakantie wel naar de zomerschool te willen komen.

Lees ook: De zomerschool gaat voor het ’wauw-effect’: ’De zomerschool is een kans voor iedereen. Inspirerend voor de kinderen, voor de leerkrachten, en ouders worden een tijdje ontzien’

De gemeente en de organisatie zijn zeer te spreken over de resultaten van de zomerschool. Niet alleen was er bij deze leerlingen geen sprake van de ’zomerdip’. Leerlingen die thuis geen of weinig Nederlands spreken, kwamen met een flinke winst weer terug op school.

Het advies vanuit de organisatie is om de zomerschool de komende twee jaar ook plaats te laten vinden. Er wordt gekeken of de mogelijkheden voor aanmelding dan breder kunnen gesteld. Wel adviseert de organisatie om eerder te starten met de voorbereidingen, bijvoorbeeld al in januari. De verwachting is dat er meer kinderen in 2022 mee gaan doen.

Lees ook: Naar Zomerschool gaan is niet zielig. ’Dat het bereiden van eten niet alleen is voorbehouden aan vrouwen, was voor een aantal heren wat onwennig’

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen