Blijven openstaan voor andersdenkenden is belangrijk bij veganisme

Hanneke van den Berg

Militante veganisten. Ze zijn er, al bevinden ze zich wel in een ruime minderheid, gelukkig. Maar net als met veel demonstranten tegen coronamaatregelen trekt een kleine groep wel het hardst zijn mond open en dat kan best ver gaan.

Toen ik begon aan dit Vegan Avontuur, heb ik me aangesloten bij enkele facebook-groepen. Leuk, al die extra recepten, mensen die je wijzen op aanbiedingen van vegan producten in de supermarkt en die tips geven over vervangers. Sommige groepen beperken zich ook inderdaad daartoe, maar van andere nam ik al snel weer afstand, omdat ze wel erg extreem waren in hun overtuigingen. Natuurlijk is het goed om achter je eigen beslissingen te staan, maar er moet altijd ruimte zijn voor twijfelaars, voor mensen met hun eigen onzekerheden. Er moet plek zijn om vragen te kunnen stellen, om aan te geven waar je mee worstelt. En de echte ’die hards’ zijn daar lang niet altijd toe bereid.

Zo was er iemand die vond dat je alle niet-vegan etenswaren, leren schoenen en wollen truien meteen moest weggooien, om met een schone lei te kunnen beginnen. Ik vind dat raar. Waarom zou je goede kleding niet gewoon opdragen, de honingpot leegmaken en die pot met dropjes opeten om daarna met het kopen van nieuwe dingen wél rekening te houden met je nieuwe levensstijl?

Ook was er een vrouw op zo’n forum die zich ervoor verontschuldigde dat ze nergens veganistisch kattenvoer had kunnen vinden. Ik vind dat erg ver gaan. Zet een kat in de buurt van een vogel en hij zal er altijd achteraan gaan. Daar kun je volgens mij nooit een volbloed veganist van maken.

Ik vind dit vegan avontuur een geweldige ontdekkingstocht, maar ik laat me niet opjagen door starre denkers die vinden dat je resoluut je oude leven terzijde moet schuiven en niet meer open hoeft te staan voor andersdenkenden.

Meer nieuws uit Achtergrond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.