AZ na zinderende ontknoping verder in de Youth League. Heldenrol voor keeper Sem Westerveld [video]

AZ op weg naar het veld, met van links naar rechts Fedde de Jong, Sem Westerveld, Nick Koster, Wouter Goes, Maxim Dekker, Misha Engel en Lewis Schouten.© Foto Theo Brinkman

Theo Brinkman
Wijdewormer

De junioren van AZ hebben zich dinsdagmiddag geplaatst voor de volgende ronde van de Youth League, de jeugdversie van de Champions League. Het elftal (AZ onder 19) verloor weliswaar van Angers SCO met 0-1, maar sloeg toe in de penaltyserie.

AZ begon met een uitstekende uitgangspositie aan de wedstrijd, want het had drie weken geleden in Frankrijk het heenduel met 1-0 gewonnen. Die voorsprong kwam dinsdag aanvankelijk geen moment in gevaar. AZ had de wedstrijd in de eerste twintig minuten volledig onder controle en kreeg ook nog wat kansjes.

Spits Nick Koster was het dichtst bij een doelpunt, toen hij een door Misha Engel teruggelegde bal net naast tikte.

Te gemakkelijk

Naarmate de eerste helft vorderde kreeg AZ-keeper Sem Westerveld het wat drukker en na een half uur werd het prompt 0-1. De linkerkant van AZ liet zich te gemakkelijk uitspelen door twee spelers van Angers, waarna de voorzet werd binnengeschoten door Loïs Martins.

Kans

Dat die 0-1 bij rust nog op het scorebord stond, mocht vooral Myron van Brederode zich aanrekenen. De linksbuiten van AZ kreeg kort voor rust een enorme kans na een prachtige aanval via Lewis Schouten en Ernest Poku. Maar in plaats van de bal laag in de hoek te schuiven, gaf Van Brederode de Franse keeper de kans de bal met een reflex nog te stoppen.

Oud-spelers

Met een wissel in de rust probeerde AZ-trainer Jan Sierksma zijn elftal voorin wat meer kracht te geven. Koster werd vervangen door Mexx Meerdink. Daarmee stonden er na rust bij AZ drie zonen van oud-voetballers in het veld: keeper Sem Westerveld (vader is Sander Westerveld), middenvelder Lewis Schouten (vader is oud-AZ-speler Ronald Schouten) en aanvaller Mexx Meerdink (vader is oud-AZ-speler Martijn Meerdink).

Penalty

De drie lieten zich aardig gelden in de tweede helft. Schouten speelde als controlerende middenvelder een goede wedstrijd en Meerdink was met zijn snelheid en zijn kracht een lastpak voor de Franse defensie. Maar de hoofdrol was voor Westerveld. Hij stopte na een uurtje spelen een penalty van Noah Ndeke en hield AZ daarmee overeind.

Met kansen voor Fedde de Jong, Ernest Poku en Meerdink was AZ in de tweede helft nog dicht bij de 1-1, maar die bleef uit. Zodoende was een penaltyserie nodig om de beslissing te brengen.

(Tekst gaat verder na de foto)

Myron van Brederode (links) krijgt na zijn beslissende penalty de rest van het elftal op zich af gestormd.© Foto Theo Brinkman

In die penaltyserie bleven de spelers van AZ stuk voor stuk koel. Wouter Goes, Maxim Dekker, Fedde de Jong, Mexx Meerdink en Myron van Brederode schoten overtuigend raak, terwijl keeper Westerveld de tweede strafschop van Angers stopte. De vijfde penalty van AZ, van Myron van Brederode, bracht daardoor de overwinning bij AZ.

Volgende ronde

De Youth League kent twee speelschema’s. In het ene schema spelen de clubs die in eigen land jeugdkampioen zijn geworden. Hier hoort AZ bij, omdat AZ onder 18 de regerend landskampioen is. In het andere schema spelen de clubs die zich met hun eerste elftal hebben geplaatst voor de echte Champions League. Hier hoort bijvoorbeeld Ajax bij, maar ook alle andere clubs die dit najaar meedoen aan de groepsfase van de Champions League.

Barcelona

AZ speelt nu in een zogeheten play-off tegen een nummer twee uit een poule van dat andere schema. De loting voor die play-off, die over één wedstrijd gaat, is op 14 december. Zeker is al dat AZ een thuiswedstrijd speelt. Dat duel wordt gespeeld op 8 of 9 februari. Zeker is ook dat Barcelona níet de tegenstander wordt. Die club staat derde in de poule en kan de volgende ronde niet meer halen.

AZ o19 - Angers SCO (Fra) o19 0-1, AZ w.n.s.

32. Martins 0-1.

AZ onder 19: Westerveld, Berkhout, Goes, Dekker, Engel (82. Dekkers); Twisk (86. Kwakman), De Jong, Schouten; Poku, Koster (46. Meerdink), Van Brederode.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen