Pech voor alle vogelaars: Kleine Alk is al weer gevlogen in Andijk

De Kleine Alk, dobberend naar tevredenheid.

De Kleine Alk, dobberend naar tevredenheid.© Foto Ruud van Beusekom/ Vogelbescherming

Martin Menger
Andijk

Pech voor alle vogelliefhebbers die de Kleine Alk graag hadden willen zien dobberen in het IJsselmeer: deze kleine en vooral zeldzame zeevogel is alweer gevlogen.

Eigenlijk hoort deze soort thuis in de arctische gebieden, ergens in de buurt van de Noordkaap of Spitsbergen. Maar om een of andere reden koos dit exemplaar ervoor om pal voor de kust van Andijk te gaan foerageren. Toen enkele kenners in de buurt die waarneming op het internet hadden geplaatst, begon vrijdag de ’jacht op de Alk’: ,,Ze kwamen echt uit het hele land vandaan”, aldus Andijker natuurkenner Douwe Greydanus.

De regel is dat de echte kenners hun zojuist gespotte vogelsoort plaatsen op de website waarnemingen.nl, zodat de groeiende gemeenschap van vogelliefhebbers ook de weg naar de zeldzaamheid-met-veren weten te vinden. Dat gebeurde prompt ook tussen de Oosterdijk en de kerk.

’Vinkjes’

Greydanus heeft zelf het weekeinde lang het wandelingetje naar de dijk gemaakt, om daar de Kleine Alk te bekijken. Met hem ook veel andere liefhebbers: de waarnemingenwebsite staan alleen al een kleine honderd ’vinkjes’ als het om deze zeevogel gaat. Sommige langs de dijk, andere waarnemingen waren bij het spaarbekken van drinkwaterbedrijf PWN.

(Tekst gaat door onder de foto)

Menig ’vogelaar’ was zo blij om een keertje de Kleine Alk langs de dijk bij Andijk te kunnen spotten.

Menig ’vogelaar’ was zo blij om een keertje de Kleine Alk langs de dijk bij Andijk te kunnen spotten.© Foto Corrine de Kroon

Wat ook opviel, is dat de zeldzame gast nou niet bepaald zenuwachtig leek door alle aandacht. ,,Ik zag ook dat toen de dames van de zwemclub ’kopje onder’ bij hun steigertje een plons namen, de alk gewoon rondjes om ze heen zwom. En af en toe naar beneden dook om wat te eten te kunnen vinden”, aldus Greydanus.

Maar ja: ook kalme vogels als de Kleine Alk hebben het na een tijdje alweer gezien. Maandagochtend was de vogel gevlogen. Er stonden op de website nog geen nieuwe waarnemingen, dus bestaat de kans dat de Kleine Alk het weer hogerop - in het noorden - heeft gezocht. ,,Maar in de tussentijd heeft dat beestje Andijk wel weer mooi op de kaart gezet”, klinkt het tevreden.

Lees ook: Kleine Alk gespot op IJsselmeer. Verdwaalde poolgast dobbert rond en trekt talrijke vogelaars uit het hele land

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen