Het kanon is na 120 jaar terug op het dek van de Bonaire. Een gevaarte van 2.500 kilo

De replica van het kanon is teruggeplaatst op het dek van de Zijner Majesteits Bonaire. Bestuurslid Willem Geijtenbeek van de gelijknamige stichting ziet dat het goed is.

De replica van het kanon is teruggeplaatst op het dek van de Zijner Majesteits Bonaire. Bestuurslid Willem Geijtenbeek van de gelijknamige stichting ziet dat het goed is.© Foto Mediahuis/Hans Brandsma

Hans Brandsma
Den Helder

Willem Geijtenbeek kijkt tevreden naar de nieuwe aanwinst op de Zijner Majesteits Bonaire. Het kanon, een replica van een zogeheten Krupp 15 centimeter A1, werd maandag op Willemsoord op het dek van het schip getakeld nadat het 120 jaar geleden van het voordek was gehaald.

Het gevaarte van 2.500 kilo is gemaakt door Wout Hammer, een metaalrestaurateur uit Kampen met de nodige kennis van oud geschut. Hij heeft aan de hand van de originele oude tekeningen de replica gemaakt. Geijtenbeek, bestuurslid van de Stichting Bonaire, is er verguld mee. ,,Je zou bijna wensen dat hij ook weer kon schieten, maar dat is uitdrukkelijk niet het geval. De constructie is zodanig dat schieten nooit zal kunnen. Wij hebben daarvoor een verklaring laten opstellen van een wapenexpert. De regels zijn streng in Nederland en terecht’’, aldus Geijtenbeek.

De officiële presentatie van het kanon is komende vrijdag in het bijzijn van de weduwe van Hans Kousbroek, de overleden voormalig penningmeester van de stichting.

Meer nieuws uit Noordkop

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.