Misschien had Pascal Jansen die vraag beter aan Hélène Hendriks kunnen stellen, in plaats van andersom | column Brian Wijker

Pascal Jansen.

Pascal Jansen.© Foto ANP/Ed van de Pol

Brian Wijker
Alkmaar

In zijn wekelijkse column in de AZ-podcast van het Noordhollands Dagblad laat Brian Wijker deze keer zijn licht schijnen over de status van AZ en de situatie van trainer Pascal Jansen.

Toen AZ-trainer Pascal Jansen zaterdag na alweer een zeperd van zijn ploeg voor de camera van betaalzender ESPN verscheen, was de eerste vraag die hij kreeg voorgeschoteld of AZ nu wel of geen topclub is.

Ik moest er wel om lachen. Het was namelijk ESPN zelf dat bij de KNVB aanklopte om AZ een topclubstatus te geven. Dan zouden de Alkmaarders niet meer op hetzelfde tijdstip spelen als Ajax, Feyenoord en PSV. En dat is weer goed voor de centjes. Dus misschien was het beter geweest als Jansen die vraag aan presentatrice Hélène Hendriks had gesteld, in plaats van andersom.

Onder druk

Toch was de achterliggende gedachte niet zo gek. AZ won slechts vijf van haar twaalf eredivisieduels en het spel is op een paar pieken na niet om aan te gluren. Desondanks lijkt de positie van de trainer niet onder druk te staan, iets dat bij een topclub natuurlijk wél het geval zou zijn geweest.

Afgelopen weekend strandde Ole Gunnar Solskjaer bij Manchester United, zonder twijfel zo’n topclub. Er zijn wel wat parallellen tussen de Noor en Jansen te bespeuren. Beiden werden zonder indrukwekkend cv aangesteld als interim-hoofdtrainer tot het einde van het seizoen. En door goede resultaten werd zowel Solskjaer als Jansen door zijn club beloond met een vaste aanstelling.

(Tekst gaat verder na de foto)

Ole Gunnar Solskjaer.

Ole Gunnar Solskjaer.© Foto EPA/Peter Powell

Solskjaer is een clubicoon bij Manchester United, dus het besluit om te breken zal een pijnlijke zijn geweest. Jansen is geen clubheld bij AZ, maar wel een bescheiden vent, waar je onmogelijk een hekel aan kunt hebben.

Pit

Toch lijkt het niet te werken. Misschien hebben de elf ideale schoonzoons op het veld bij AZ wel behoefte aan een meer uitgesproken trainer die iets meer pit uitstraalt. En een die het tactisch misschien ook beter op de rit krijgt. Phillip Cocu is vrij, dat is wel iemand met een aantoonbaar CV en een man waar enkele spelers tegenop zullen kijken.

Van mij hoeft niemand zijn baan kwijt te raken en zeker Jansen niet. Iemand die nu ook gewoon weer assistent had willen zijn, als de keuze van de club afgelopen zomer toch niet op hem was gevallen. Maar hoe dan ook: de vraag of AZ nu wel of geen topclub is was bij Pascal Jansen aan het verkeerde adres. Het antwoord op die vraag kan beter gegeven worden door Max Huiberts.

De hele aflevering van de AZ-podcast van deze week is hier te beluisteren:

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen