Vandaag op deze dag in 2010: AZ voetbalt in ’het zwarte gat van Europa’ tegen FC Sheriff, de huidige stuntploeg van de Champions League

De AZ-spelers Pontus Wernbloom en Kew Jaliens stoppen Sheriff-speler Jymmy Franca af.© Foto EPA/Dumitru Doru

Theo Brinkman
Alkmaar

In deze rubriek blikken we terug op een historische sportgebeurtenis die haar ‘verjaardag’ viert. Vandaag: de wedstrijd FC Sheriff Tiraspol - AZ op 2 december 2010 in de Europa League. Een bijzondere wedstrijd, want de stad Tiraspol ligt in ’het zwarte gat van Europa’ en dit seizoen is FC Sheriff Tiraspol de stuntploeg in de Champions League.

Stunt

De Champions League heeft dit jaar kennisgemaakt met FC Sheriff Tiraspol. De club uit Moldavië overleefde in de zomer vier voorrondes en haalde zo voor het eerst in de geschiedenis de groepsfase van de Champions League. En alsof dat nog niet genoeg was, stuntte FC Sheriff ook meteen maar. Het won eerst op eigen veld van Sjachtar Donetsk (2-0) en daarna nota bene in Madrid van Real Madrid (1-2).

Nee, dat hadden ze bij AZ niet gedacht toen ze er in 2010 op bezoek waren in de Europa League. Niets deed vermoeden dat hier een toekomstig Champions Leaguedeelnemer speelde. Klein stadion (wel nieuw), drieduizend toeschouwers en een elftal zonder grote spelers. Niets bijzonders.

Zwart gat

Het verhaal achter de club is wél bijzonder. Tiraspol ligt in Transnistrië, een regio die zich onafhankelijk heeft verklaard. Het staatje, ook wel ’het zwarte gat van Europa’ genoemd, wordt door bijna niemand erkend, maar Transnistrië doet wel alsof het een gewoon land is: het heeft een eigen munteenheid, paspoort en leger.

Ondanks die afscheiding speelt FC Sheriff wel in de Moldavische competitie. Het moet wel, anders heeft het geen tegenstanders van niveau. In Transnistrië zijn geen clubs die FC Sheriff enige tegenstand kunnen bieden. Al moet gezegd dat ook in de Moldavische competitie de tegenstand te zwak is. FC Sheriff heeft een abonnement op de landstitel.

Clubnaam

En die vreemde clubnaam? Dat is gewoon een merknaam. De oprichter van FC Sheriff (in 1997 opgericht) is de rijkste man van Transnistrië. Hij bezit een conglomeraat van bedrijven met de naam Sheriff.

(Tekst gaat verder na de foto)

Rasmus Elm (rechts) in duel met Sheriff-speler Milos Adamovic.© Foto EPA/Dumitru Doru

In een poule met verder Dinamo Kiev en Bate Borisov spelen FC Sheriff en AZ op 2 december 2010 tegen elkaar. AZ komt op 0-1 door Brett Holman, maar in de slotfase wordt het 1-1 door een schot van Florent Rouamba. Keeper Sergio Romero grabbelt volledig mis.

(Tekst gaat verder na de foto)

AZ-aanvaller Kolbeinn Sigthórsson (achter) probeert een tegenstander de bal te ontfutselen.© Foto EPA/Dumitru Doru

Dweilorkestje

In het vrij lege stadion wordt FC Sheriff aangemoedigd door een dweilorkestje, dat hoempapa-versies speelt van We will rock you, Smoke on the water en Olé olé olé, we are the champions.

AZ wordt in het ijskoude Tiraspol gesteund door 23 supporters. Sommigen hebben bij de ‘grenspost’ tussen Moldavië en Transnistrië anderhalf uur moeten wachten. Na de militairen geld te hebben gegeven, mogen ze door. Ze halen de aftrap om 22.05 uur in het Stadionul Sheriff.

Door de 1-1 zijn beide clubs uitgeschakeld. AZ wint nog wel het laatste groepsduel, maar wordt derde in de poule. Sheriff wordt vierde.

Sinterklaasgedichten

De volgende ochtend gaat Gertjan Verbeek op het vliegveld een beetje apart zitten. De trainer heeft een kladblok op schoot. Het is bijna 5 december: Verbeek schrijft voor elke speler een Sinterklaasgedicht. Een paar dagen later krijgen de spelers hun gedicht, waar een boodschap van de trainer in zit.

De stunts van FC Sheriff kregen overigens geen vervolg. Daarna werd twee keer verloren van Inter Milaan en vorige week ook nog van Real Madrid: 0-3. Maar ja, dat Real Madrid op bezoek was in Tiraspol was al sensationeel genoeg.

Spelers van AZ (en trainer Gertjan Verbeek, in het midden) in de sneeuw op weg naar een gymzaal in Chisinau. Daar werkte AZ op de ochtend voor de wedstrijd nog een lichte training af.© Foto Theo Brinkman

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen