Nacht vol geweld en rellen: tientallen arrestaties, agenten gewond

In de Haagse Schilderswijk is het zaterdagavond onrustig.

Van onze verslaggever
ROERMOND

Op meerdere plaatsen in Nederland is de politie zaterdagavond overgegaan tot arrestaties vanwege geweld, vuurwerk en vernielingen. Zeker vijf agenten raakten gewond. Op sociale media klonken heel de dag al geluiden om de straat op te gaan. Zwaar vuurwerk werd naar de politie afgeschoten en ook de hulpdiensten kregen het soms zwaar te verduren.

In Den Haag is zaterdagavond de ME ingezet om „de openbare orde te herstellen”, meldde de politie. Dat gebeurde in de omgeving van de Vaillantlaan in de Schilderswijk. Daar werd door relschoppers met zwaar vuurwerk gegooid en werden verkeerslichten vernield. Ook gooide iemand een steen door de ruit van een passerende ambulance die een patiënt vervoerde, aldus de politie.

Lees ook: Honderden mensen kwamen bijeen voor coronademonstratie in Katwijk. Veel vuurwerk maar ongeregeldheden bleven uit [update]

(Tekst gaat door onder de foto)

Op de Hoefkade in de Haagse Schilderswijk kwam de ME in actie.© DISTRICT8

Ook in de Limburgse plaats Stein trad de politie op. De burgemeester heeft een noodverordening afgekondigd. Deze blijft tot en met maandag van kracht.

Vijf agenten liepen verwondingen op. Eén van hen liep een hersenschudding en een knieblessure op en is met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Naast de ME werden ook politiepaarden, agenten te fiets en politiehonden ingezet. Twee politieruiters liepen gehoorschade op. Ook raakten twee agenten gewond aan hun hand. Zij zijn in het ziekenhuis behandeld.

(Tekst gaat door onder de foto)

Een aanhouding in de Schilderswijk.© DISTRICT8

Ook op Urk kwam het tot geweld, en werd met zwaar vuurwerk gegooid richting de massaal aanwezige politie. De officier van justitie maakte het daarom mogelijk dat preventief fouilleren was toegestaan. Acht personen werden aangehouden voor het in bezit hebben ofwel afsteken van vuurwerk.

Lees ook: Bunschoten geterroriseerd door relschoppers: groep van twintig jongeren veroorzaakt overlast, ook elders in het land weer onrustig

Limburg

In de Roermondse wijk De Kemp had de politie eveneens haar handen vol aan een groep van tientallen relschoppers. Ze gooiden zwaar vuurwerk naar de politie, die in groten getale aanwezig was. De politie probeerde de relschoppers uiteen te jagen en achtervolgde ze door de wijk. Richting het einde van de avond had de politie daar vier mensen aangehouden, onder meer voor het niet tonen van een identiteitsbewijs, bedreiging en baldadigheid.

Zaterdag circuleerden er oproepen om naar diverse plaatsen in Nederland te komen om vuurwerk af te steken. Zo zou het ook onrustig zijn geweest in het Utrechtse Bunschoten en ook in Eindhoven werden de berichten op sociale media „scherp in de gaten gehouden, omdat we niet willen dat het uit de hand gaat lopen”, aldus een politiewoordvoerster. In het uitgaansgebied werd waar nodig preventief gefouilleerd. Ook in Katwijk aan Zee zou vuurwerk zijn afgestoken. Daar kwamen enkele honderden jongelui bij elkaar.

Rondom enkele voetbalwedstrijden waren zaterdagavond eveneens incidenten. Zo werden er twee wedstrijden in de eredivisie stilgelegd omdat supporters het stadion in waren gekomen. In de buurt van stadions werd ook vuurwerk afgestoken.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen