Periodetitel waar jeugdig Limmen vergeefs op jaagt, is een bonus voor ervaren Hercules Zaandam

Verdediger Elzo Noya van Hercules Zaandam kan niet verhinderen dat Limmen-aanvaller Jacco de Jong uithaalt.

Verdediger Elzo Noya van Hercules Zaandam kan niet verhinderen dat Limmen-aanvaller Jacco de Jong uithaalt.© Foto Martin de Haan

Teun Vermeij
Limmen

De pakkende topper in de derde klasse B tussen de nummer één -Hercules Zaandam- en nummer twee -Limmen- is geëindigd in 1-1. Door dit resultaat zijn de Zaandammers winnaar geworden van de eerste periodetitel.

Hercules Zaandam is door her resultaat in Limmen verzekerd van deelname aan de nacompetitie. ,,Periode pakken is een bonus”, stelde trainer Eric Heerings. Het hoofddoel van de Herculieden is het kampioenschap.

Voorafgaande aan de kraker had de ploeg uit Zaandam de beste papieren om de periodetitel op zijn conto te schrijven. De Limmenaren hadden één punt achterstand zodat alleen een overwinning genoeg was om de ambitieuze plannen van het Zaanse elftal te dwarsbomen.

Vanaf het beginsignaal trapte de thuisploeg met een gemiddelde leeftijd van twintig en een half op het gaspedaal en domineerde vrijwel de gehele wedstrijd.

Enthousiasme

De bezoekers met de nodige routine raakten nauwelijks in paniek van het jeugdige enthousiasme en stonden positioneel goed opgesteld waardoor het team van coach Sem Wokke geen uitgespeelde kansen creëerde. Wel waren er enkele mogelijkheden. Bijvoorbeeld voor Jacco de Jong wiens voorzet via keeper Terry Bosma tegen de paal belandde en een kopbal van de bevlogen rechtsback Job Min die voorlangs zeilde. ,,We hebben heel bewust gekozen om iets meer in te zakken”, analyseerde Heerings. ,,Dat was het tactische plan omdat mijn ploeg dat kan. We kunnen zowel dominant aan de bal zijn als gewoon afwachten. We krijgen weinig goals tegen.”

De goal van de koploper viel uit het niets. Bij een uitgooi draaide aanvoerder Dennis Schavemaker weg bij zijn tegenstander en gaf met de juiste snelheid een hoogwaardige steekbal op de diepgaande Jelle Duijf. De Limmense defensie stond verkeerd opgesteld waardoor er geen rugdekking was. De sprintende Duijf had hierdoor een vrije doortocht en met een geplaatste schuiver in de linkerhoek was keeper Jesse Glorie geklopt (0-1).

Naarmate het duel vorderde werd het veldspel van de Limmenaren te druistig. Er lagen ruimtes tussen de linies en aan de zijkanten bij de gasten, maar de passing was onnauwkeurig. Daarentegen was de inzet weldadig en werd er voor iedere meter grasmat geknokt.

Daarom kreeg Limmen alsnog loon naar werken, maar wel met de nodige mazzel. Na een overtreding op Björn Valkering mocht Nino Peemen aanleggen voor een vrije trap op zo’n twintig meter afstand. Via de muur werd de bal van richting veranderd waardoor doelverdediger Bosma op het verkeerde been stond (1-1).

Met nog zo’n twintig minuten op de klok probeerde Limmen een alles of niets offensief. De Zaanse achterhoede gaf geen krimp en hield redelijk franjeloos stand. Het enige schrikmoment in blessuretijd was een kopbal van centrale verdediger Bram Bongers die net naast het doel ging.

,,We hebben een hele goede wedstrijd gespeeld tegen een ervaren ploeg”, bekende Wokke. ,,Onze tegenstander was blij met een gelijkspel. We hadden ze redelijk onder controle. Schavemaker en topscoorder Reino Kok hebben we vakkundig uit de wedstrijd gespeeld. Als je dit elke week weet op te brengen, kan je aan het einde van de rit ook meedoen aan de nacompetitie. Het is nu een teleurstelling, maar ik ben trots op deze jongens. Er zit muziek in deze groep.’’

voetbal 3e klasse b

LimmenHercules Z. 1-1

37. Jelle Duijf 0-1, 70. Nino Peemen 1-1.

Limmen: Glorie, Min (87. Van der Wijk), Bongers, Schouten, Valkering, Peemen, Menick, Winter, Van der Steen (85. Admiraal), De Jong, Miettinen

Hercules Zaandam: Bosma, Van Wijnen, Dündar, Noya (81. Heringa), Magouz, Duijf, De Graaf, Schavemaker, Agnaou (46. Baartscheer), Kok, Wijndal.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen