Tom Hoogeboom blikvanger in crosscircuit. ’Lekker veel kilometers maken betaalt zich uit’

Ruud Ramler
Warmenhuizen

Waar Tom Hoogeboom dit najaar aan de start stond, was de winnaar bekend. Achtereenvolgens schreef de hardloper uit Warmenhuizen de Parkcross in Hoorn, de Boerenkoolloop bij Nova en de Dijkgatboscross (Wieringerwerf) op zijn naam. Morgen is de Streekboscross in Bovenkarspel. De favoriet zinspeelt op vier uit vier.

1 Had je verwacht dat het zo lekker zou gaan?

„De vorm is goed momenteel. Dat merk ik ook tijdens de trainingen. Ik kan lekker veel kilometers maken en die energie betaalt zich uit in wedstrijden. De trainingen zijn toch de voornaamste basis van mijn successen. Sinds twee jaar train ik, na Nova, bij AV Hylas in Alkmaar onder leiding van Peter Winkel. Dat gaat heel goed. Belangrijk is ook dat ik blessurevrij ben gebleven. Alleen wat last van mijn achillespees en een paar weekjes rustig aan moeten doen. Maar nu al anderhalve maand maximaal kunnen trainen. Dat ik Luca Assorgia en Edwin Sjerps versloeg was een teken dat het met de vorm goed zit.”

2 Hoe is het om meteen een blikvanger te zijn?

„Die overwinningen stonden ook steeds in de krant. Dat was goed voor mijn naamsbekendheid. Ik heb heel veel positieve reacties gehad. Mensen gaan dan ook wat van me verwachten. Dat voert de druk weer op om ook de volgende wedstrijd te winnen. Ik denk dat ik daar wel goed tegen kan. In de jaren dat ik nu meedraai met belangrijke wedstrijd heb ik ook met druk om leren gaan. Twee jaar terug werd ik tweede in het algemeen klassement. Een wedstrijd winnen zat er nog niet in.”

3 Ben jij een pure crosser of meer gemaakt voor de weg?

„Ik kan zowel op de weg, baan als in de cross goed uit de voeten. In de toekomst zal ik me toch meer als wegatleet profileren. Daar is de lange pas die ik van nature heb, handiger dan met crossen. In januari debuteer ik in Egmond op de halve marathon. Daar heb ik bewust mee gewacht omdat het belastend is op jonge leeftijd. Een marathon laat nog even op zich wachten.”

Paspoort

Naam:

Tom Hoogeboom

Leeftijd:

20 jaar

Sport:

Atletiek

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen