President Van der Bellen roept Oostenrijkers op tot solidariteit

ANP Producties | Bron: ANP

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen heeft de bevolking vrijdagavond in een toespraak op tv opgeroepen tot solidariteit. In de discussie over de nieuwe lockdown om de coronacrisis te bezweren tekent zich een scheuring in de samenleving af. "We moeten ons niet uiteen laten drijven".

Volgens Van der Bellen moeten reacties op het weer op slot gaan van Oostenrijk niet doordrenkt zijn van woede, pijn en ergernis, maar van het inzicht dat alleen uitgaansbeperkingen de enorme nieuwe coronagolf kunnen tegenhouden. Hij verdedigde tevens met nadruk het regeringsbesluit inenting tegen Covid-19 verplicht te stellen. De vaccinatiegraad is in vergelijking met omringende landen laag. "Burgers hebben rechten, maar ook plichten. Daaronder valt de plicht de gemeenschap te beschermen".

Het besluit tot een lockdown is laat genomen, maar in principe volkomen terecht. "Het kon gewoonweg niet zo doorgaan", aldus de president. Dagelijks komen er recordaantallen coronabesmettingen bij. Het weekcijfer steeg naar 1050 nieuwe infectiegevallen per 100.000 inwoners.

Maandag gaan onder meer de horeca, veel winkels en scholen dicht. Voor gevaccineerde en van Covid-19 herstelde Oostenrijkers geldt dat tot uiterlijk 13 december. Wie zich nog niet heeft laten inenten blijft langer binnen, afgezien van boodschappen doen of naar de dokter gaan. In februari 2022 wordt de prikplicht van kracht.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.