Te slopen Zaandams zwembad De Slag zoveel mogelijk hergebruiken. Materialenpaspoort helpt daarbij

Zwembad De Slag.

Zwembad De Slag.© foto pr

Frans van den Berg
Zaandam

Over drie jaar wordt zwembad De Slag in Zaandam gesloopt. In plaats van alles af te voeren, wil de gemeente dat zoveel mogelijk materialen worden hergebruikt. Daarom moet er een zogeheten materialenpaspoort worden gemaakt.

„Het is hartstikke zonde om bruikbare materialen af te danken. In het zwembad zit veel beton. Dat kan nog heel lang mee. Het beton krijgt een tweede leven bijvoorbeeld onder wegen of om te verwerken tot ’nieuw’ CO2-neutraal beton. Daarnaast hebben wij als gemeente een voorbeeldrol”, zegt wethouder Hans Krieger.

Zwembad De Slag maakt over enkele jaren plaats voor woningbouw. Het zwembad wordt pas gesloopt als het nog nieuw te bouwen zwembad De Slag op het sportcomplex Hoornse Veld in gebruik is. Naar verwachting is dat in 2024. Het college wil nu al geld vrijmaken voor de voorbereiding en voor het circulair slopen. Die tijd is nodig omdat circulair slopen een lange voorbereidingstijd heeft. De gemeente moet uitzoeken wat voor materialen er in het zwembad zitten en welke onderdelen geschikt zijn voor hergebruik. Dat wordt dan vastgelegd in een zogeheten materialenpaspoort. Dat betekent onder andere graven in de archieven in de bouwtekeningen van de bouw van het zwembad, zo’n 50 jaar geleden. Daarnaast ook onderzoek ter plekke, denk aan het boren in de wanden om uit te vinden welke materialen zich waar bevinden en hoe je dat materiaal heelhuids het gebouw uit krijgt. Verder moet ieder onderdeel worden gedocumenteerd.

Als het materialenpaspoort klaar is, gaat de gemeente alvast op zoek naar een bestemming voor de herbruikbare materialen. Dat kunnen bouwprojecten zijn van Zaanstad of van marktpartijen. De bouwmaterialen kunnen dan vanaf De Slag direct naar hun nieuwe bestemming. Het systeem van een materialenpaspoort wordt in Nederland al vaker gebruikt. Zo kon Schiphol twee jaar geleden een loods laten slopen voor het symbolische bedrag van een euro, omdat alle materialen elders werden hergebruikt.

Eerder besloot de gemeente Zaanstad al dat de tijdelijke locatie van basisschool De Octant een nieuwe bestemming krijgt als onderkomen voor het Zaans Natuur Milieu Centrum (ZNMC) op het Darwinpark. Het ZNMC verwacht eind 2022 de nieuwbouw te realiseren.

Meer nieuws uit Zaanstreek-Waterland

Meest gelezen