Coronel-broers kunnen Dakar niet weerstaan: ’Het is als seks, als je het eenmaal hebt gedaan kun je niet meer zonder’

Tim en Tom Coronel met hun nieuwe wagen.

Tim en Tom Coronel met hun nieuwe wagen.© Foto Rene Bouwman

Coo Dijkman
Loon op Zand

De Dakar-rally die op 1 januari van het komend jaar in Saudi-Arabië van start gaat lijkt ver weg, maar voor de gebroeders Tim en Tom Coronel is ’s werelds zwaarste off-road evenement al dichtbij gekomen.

Op de toepasselijke locatie van Experience Island in Loon op Zand presenteerden zij hun nieuwe Dakar-auto, die moderner is dan de betrouwbare, maar verouderde baja-wagen die zij koesterend ’The Beast’ noemden. De CR6 met 500pk sterke Chevy-motor van de Zuid-Afrikaanse wagenbouwer Century Racing is eveneens een brute bolide, maar dan wel het resultaat van tien jaar lange ontwikkeling.

Er gloort daarmee een nieuwe toekomst voor de Gooise tweeling die gezamenlijk 25 jaar aan Dakar-ervaring in de rugtas meedraagt. Het woestijnavontuur blijft aantrekken. „Want het is als seks. Als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je niet meer zonder”, zegt Tim met een ondeugende glimlach. Serieuzer: „Dakar is een ’way of life’ geworden. Je bent er het hele jaar mee bezig.”

Als je een aanbod krijgt dat je niet kunt weigeren, dan schakelen de hersencellen bij de ondernemende tweeling naar een hogere versnelling. Zij ruiken kansen en dat was ook het geval toen Julien Hardy als directeur en hoofdingenieur van Century Racing maar aan hun kop bleef zeuren. „Al tijdens de vorige Dakar vroeg Julien mij steeds ’How can I get you in my car?’. Daarna bleef hij ons maar met appjes bestoken”, vertelt Tom. Hij moest alleen zijn broer nog zien te overtuigen.

Tim ging na rijp beraad akkoord. Niet alleen omdat Hardy een gunstige afbetaling had voorgesteld, maar ook omdat hij realistisch meende: „Er is een hele ontwikkeling in de Dakar aan de gang. Vroeger kon je met een Bowler nog wel een top-10 rijden, dat kun je nu vergeten. Sorry dat ik het zeg, maar de Dakar is gewoon een race geworden. Het is next level. Winnen zullen we niet. Dat zit er tegen alle fabrieksauto’s niet in, maar met deze nieuwe auto gaan we wel harder rijden en de competitie opzoeken. Klein Duimpje is geholpen en heeft grotere laarzen gekregen. Toch blijft uitrijden ons doel.”

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen