Warmtenet Hoorn-Kersenboogerd: voor huurders geen extra kosten, maar ook geen kwestie van kiezen

Een beeld tijdens de online informatiebijeenkomst.© Beeld: gemeente Hoorn

Eric Molenaar
Hoorn

Op veel vragen kwam woensdagmiddag een antwoord in de eerste online informatiebijeenkomst over het warmtenet in de wijk Kersenboogerd in Hoorn, waarop de komende jaren 1850 huurwoningen worden aangesloten. Zo werd duidelijk dat een huurder er financieel niet op achteruit mag gaan. Maar ook dat hij geen keus krijgt: de huizen gaan van het gas af.

Han Leurink, directeur Vastgoed en Wonen van woningcorporatie Intermaris, zei dat er geen discussie over kan zijn. ,,Het warmtenet is de meest verantwoorde en meest betaalbare oplossing die wij hebben gevonden. Waterstof is nog geen alternatief. De techniek is er nog niet en de vraag is of het op grote schaal kan worden toegepast.’’

Dat 70 procent van de huurders met een verandering moet instemmen is hier niet van toepassing, zei Leurink. Wel wordt straks instemming gevraagd voor het geheel: isoleren, vervangen keuken/badkamer en aanpassingen buiten. Er komt nog uitgebreide voorlichting. Iedere huurder krijgt een persoonlijk gesprek over de aanpassingen aan woning en omgeving en de gevolgen van de aanleg van het warmtenet.

Wat bleek nog meer uit antwoorden op vragen? In Patio, Pergola en Prieel is gestart met voorbereidingen. Die komen in september als eerste aan de beurt, samen met Betsy Perk. In het derde kwartaal van 2022 moet een ’tijdelijke warmtecentrale’ bij de Lageweg, naast het Muntpark, gaan draaien. Op aardgas, ’maar net zo zuinig als uw cv-ketel’. Uiterlijk tegen de tijd dat alle 1850 woningen zijn aangesloten, in het vierde kwartaal van 2025, moet een duurzame bron worden ingezet. Aardwarmte of warmte uit oppervlaktewater, zoals het Markermeer. Die bron komt bij De Schelphoek of Hoorn80.

Het warmtenet gaat water van 70 graden leveren. Via een warmtewisselaar in elk huis wordt het water voor verwarming en douche/bad verhit.

Uitgangspunt is dat de energierekening voor de huurder ongeveer hetzelfde blijft. Voor elektra zal hij iets meer dan nu gaan betalen, voor warmte iets minder. De huur gaat niet extra omhoog. Met huurdersvereniging De Boog wordt een sociaal plan besproken, waarin onder meer staat dat elke huurder een nieuw elektrisch fornuis of kookplaat krijgt. Ook eventueel nadeel van het beëindigen van een lopend energiecontract (gas is immers niet meer nodig) vangt Intermaris op.

Woningeigenaren kunnen vrijwillig aansluiten. Meer informatie op www.warmtenethoorn.nl

Lees ook: Hoorn start voorlichting over aanleg warmtenet Kersenboogerd

Lees ook: Aanleg warmtenet Kersenboogerd mogelijk begin volgend jaar van start; argwaan over tijdelijke warmtecentrale in Muntpark

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen