Zorginstelling Reinaerde wint derde Elisabeth van Thüringenprijs

Juryvoorzitter Ann Demeester, de medewerkers en directie van Reinaerde, Sjaak Langenberg en Rosé de Beer en voorzitter Niels Schut van het Elisabeth van Thüringenfonds.© Foto Buro Jung

Leontien van Engelen
Haarlem

Gastatelier Re-creatie, een project van Zorginstelling Reinaerde op De Heygraeff in Woudenberg, is winnaar geworden van de Elisabeth van Thüringenprijs. De stimuleringsprijs voor kunst in de zorg wordt driejaarlijks uitgereikt door de Stichting Elisabeth van Thüringenfonds.

In de stichting nemen zowel het Spaarne Gasthuis als de gemeente Haarlem deel. Zij zijn de initiatiefnemers van de prijs: een combinatie van kunst en zorg, waarbij de kwaliteit van leven van mensen centraal staat. De stichting heeft daarnaast tot doel het (kunst)historisch erfgoed van het Spaarne Gasthuis te beheren en behouden. Het Frans Hals Museum is samenwerkingspartner voor de Elisabeth van Thüringenprijs.

Het is dit jaar de derde keer dat de prijs wordt uitgereikt. In 2015 waren het voorbeeld stellende kunstprojecten die beloond werden met een geldprijs. In 2018 waren het allemaal nog te ontwikkelen en zelfs heel gedurfde projecten van kunst in de zorg.

Verbinding

Dit jaar was het thema ’verbinding’. Uit de 50 inzendingen kwam Gastatelier Re-creatie, een kunstproject onder leiding van Sjaak Langenberg en Rosé de Beer, als winnaar. Het thema ’verbinding’ is in alle aspecten aanwezig en overstijgt de combinatie kunst en zorg door ook de omwonenden en de omgeving erbij te betrekken, aldus de jury. Reinaerde realiseerde samen met kunstenaars een gastatelier dat de verstandelijk en lichamelijk beperkte bewoners van de zorginstelling met de (recreatieve) omgeving verbindt. De kunstenaars en ontwerpers ontwikkelen nieuw werk, prototypes, producten of workshops die waarde toevoegen aan de recreatie op het terrein en daarbuiten. Zorg voor mens en duurzaam materiaal samen op één plek: fysieke en sociale repair. Verbinding ten top, zo meldt het juryrapport.

In verband met corona is besloten geen grootse officiële prijsuitreiking te houden dit jaar. Juryvoorzitter Ann Demeester en voorzitter Niels Schut van het Elisabeth van Thüringenfornds gingen langs bij Gastatelier Re-creatie om hen de prijs, waaraan een bedrag van 10.000 euro verbonden is, te overhandigen.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen