’Alles beter dan slapen op een stoel’. GroenLinks roept West-Friese gemeenten op vluchtelingen op te vangen

Verschillende gemeenten spannen zich tot het uiterste in opvang te creëren.© Foto ANP Sem van der Wal

Coen van de Luytgaarden
De Goorn

De fracties GroenLinks in alle West-Friese gemeenten doen een dringende oproep tijdelijke opvang voor vluchtelingen beschikbaar te stellen. ’Alles beter dan slapen op een stoel’, luidt hun noodkreet.

In een open brief doet GL een ’dringende oproep aan gemeenten hun verantwoordelijkheid te nemen’. In het schrijven wijst GL op de hopeloze situatie, ook binnen de opvangcapaciteit van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers, het COA. Die instantie is al tijden structureel overbelast.

Overbelast

In een brief aan de Tweede Kamer is aangegeven dat, mede door de evacués uit Afghanistan, de opvangcapaciteit van het COA binnen een aantal weken naar verwachting overbelast zal raken.

In de afzonderlijke gemeenten is al eerder aandacht voor het probleem gevraagd. De brief van GL verwijst hiernaar. ’Het is ons bekend dat gemeente Schagen voor Noord-Holland Noord de coördinatie voert en dat de Westfriese gemeenten hebben afgesproken dat, als ze iets doen, ze dit gezamenlijk oppakken. Samenwerking loont, en biedt meer oplossingsrichtingen’.

Flexibiliteit

GL is ’teleurgesteld’ na een publicatie in deze krant waarin staat dat West-Friese gemeenten onvoldoende capaciteit hebben voor noodopvang. ’Permanente woningen genieten de voorkeur. Dat begrijpen wij, maar nood breekt wet en vraagt om creativiteit en flexibiliteit. Deze mensen kunnen nergens anders heen. Wij, politiek actief namens GroenLinks in de regio, roepen dringend op om de verantwoordelijkheid te nemen en te helpen bij het realiseren van snelle, tijdelijke humane noodopvang voor de vluchtelingen. Alles beter dan slapen op een stoel’

De brief is ondertekend voor de afdelingen Hoorn, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen, Koggenland en Medemblik.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen